Actual

Azi, Congres pentru șefia PNL cu un singur candidat. „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”, moțiunea lui Nicolae Ciucă

ciuca

Astăzi va avea loc Congresul extraordinar al Partidului Național Liber, la Palatul Parlamentului. Nicolae Ciucă este singurul candidat pentru șefia PNL, după ce a obținut o derogare din partea partidului.

„Orice membru al partidului poate candida la funcția de președinte dacă are o vechime de cel puțin 5 ani!” Nicolae Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020

Miercuri, Nicolae Ciucă și-a depus candidatura la șefia PNL, asta după ce Biroul Executiv al liberalilor a stabilit o derogare de la statutul partidului în ceea ce priveşte vechimea necesară pentru a putea candida la funcțiile de conducere ale partidului. Colegiile directoare judeţene ale Partidului Naţional Liberal au avut termen până vineri, la ora 22.00, să analizeze şi să voteze moţiunea:

„Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice. (…) PNL este cel mai mare partid de dreapta, are cei buni primari din ţară şi poate ajunge primul partid din România”, a declarat premierul, după depunerea candidaturii la şefia Partidului Naţional Liberal.

Proiectul depus de acesta se intitulează „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică”, prin intermediul căruia își dorește dezvoltarea şi modernizarea României. Fundamentele reclădirii încrederii, cetăţeanul în centrul preocupărilor PNL, reconectarea la profesionalism, elite şi meritocraţie, guvernarea de mare coaliţie reprezintă de asemenea alte idei centrale ale acestui proiect.

„Deciziile şi opţiunile politice rămân apanajul partidului, în timp ce aplicarea acestor decizii ţine de dinamica din coaliţie, de dezbaterile şi deciziile din interiorul organismelor de conducere ale marii coaliţii şi de opţiunile Guvernului şi ale prim-ministrului. Viaţa de partid trebuie să continue şi când partidul este la guvernare. Departamentele partidului trebuie să funcţioneze tot timpul – şi când suntem şi când nu suntem la guvernare. PNL nu trebuie să repete greşeala de a ignora nevoia continuării dezbaterii în interiorul partidului a proiectelor de politici publice de guvernare locală şi naţională. Partidul trebuie să rămână racordat după alegeri la acest proces de formulare şi adaptare a politicilor executive şi a soluţiilor legislative.”, se arată în moţiunea lui Nicolae Ciucă.

Se pare că liberalii l-au sprijinit doar pe Nicolae Ciucă la șefia PNL pentru a nu mai exista o polarizare la nivelul conducerii, între preşedintele de partid şi premier, ci să fie unul şi acelaşi, pentru decizii cât mai ferme.

Alte obiective din document vizează o economie sănătoasă, bazată pe investiţii şi liberă iniţiativă, consolidarea României europene, susţinerea diasporei, eficienţa mecanismelor de partid:

„Democraţia internă şi deschiderea trebuie să fie caracteristicile organizaţiilor de partid, precum şi respectarea regulilor şi a actelor statutare, care înseamnă respect pentru fiecare liberal. (…) Buna guvernare realizată de PNL presupune un proces continuu de selecţie şi de pregătire a celor ce vor reprezenta PNL în funcţiile numite sau alese. Resursa umană de cadre va fi aşezată pe profesionalism şi pe meritocraţie. (…) Vom realiza periodic evaluări ale modului în care organizaţiile PNL respectă regulile de numire în funcţii publice”, se mai arată în moţiune.