Actual

Descoperire de senzație în România: Au fost găsite noi rezerve de țiței și gaze naturale în sudul țării!

sonda_de_petrol1
Sursa foto: orasul-timisoara.ro

OMV Petrom a anunțat că a descoperit noi resurse de ţiţei şi gaze naturale în regiunile Oltenia şi Muntenia.Noi resurse de petrol și gaze

Conform anunțului făcut de compania OMV Petrom, resursele descoperite în Oltenia şi Muntenia depășește 30 milioane bep resurse recuperabile, echivalentul a trei pătrimi din producţia realizată de companie anul trecut. Potrivit sursei citate, investiţia în campania de foraj de explorare este a fost de aproximativ 20 de milioane euro.

„România produce ţiţei şi gaze de peste 150 de ani, iar în aceste condiţii identificarea de noi resurse presupune un efort semnificativ. Noile descoperiri vor contribui la reducerea declinului producţiei noastre şi la continuitatea furnizării unor produse esenţiale pentru economie”, a declarat responsabilul pentru activitatea de Explorare şi Producţie, Cristian Hubati, membru al Directoratului OMV Petrom.

Unde sunt localizate resursele

Conform informațiilor furnizate de companie, una dintre principalele resurse descoperite este amplasată în perimetrul de explorare Verguleasa, din regiunea Olteniei.

„Compania a identificat resurse de ţiţei care se ridică la aproximativ 20 de milioane bep în total, aceasta reprezentând cea mai mare descoperire de ţiţei a OMV Petrom din ultimele decenii. Descoperirea se află în proximitatea unei alte zone de exploatare, ceea ce oferă sinergii care vor contribui la începerea mai rapidă a producţiei”, conform sursei citate.

O altă resursă de țiței, cu o capacitate de 6 milioane bep, a fost descoperită la Târgovişte, unde lucrările de exploare au avut loc în aprilie anul acesta, cele premergătoare dezvoltării exploatării fiind deja curs de pregătire.

Și la Târgu Jiu a fost descoperită o resursă importantă de resurse de gaze naturale. „O a treia descoperire a fost făcută în perimetrul de explorare Târgu Jiu şi au fost identificate resurse de gaze naturale de 7 milioane bep, echivalentul a aproape o treime din producţia de gaze naturale a României din anul 2022. O a doua sondă este deja planificată pentru anul viitor, iar pregătirile pentru conectare sunt în curs”, potrivit comuicatului companiei, citat de adevarul.ro.

Ce se întâmplă cu gazele din Marea Neagră

OMV Petrom a mai anunțat recent că decizia de investiție în extracția gazelor din Marea Neagră va fi luată miercuri, 21 iunie. Conform estimărilor, perimetrul Neptun Deep are rezerve de până la 120 de miliarde de metri cubi de gaze. Începerea extracției din această resursă ar dubla producția anuală de gaze a României, care ar putea ajunge până la 17 miliarde de metri cubi.

Din momentul luării deciziei, mai sunt necesari încă minimum trei ani până la extracția efectivă a primelor cantități de gaz. Potrivit estimărilor inițiale, pentru a se putea demara extracția sunt necesare investiții de aproximativ 4 miliarde de euro. Unul dintre principalele obiective de investiții va fi conducta care va aduce gazele la țărm, de unde vor fi preluate de Transgaz. Un anunț important în acest sens, va fi făcut vineri, 16 iunie, referitor la începerea lucrărilor la gazoductul Tuzla–Podişor, cu o lungime de peste 300 de kilometri, care va prelua gazele Mării Negre de la țărm, spre a fi introduse în sistemul naţional de transport.