Lifestyle

Descoperire șocantă a oamenilor de știință. Ce se întâmplă după 90 de zile de la vindecare de COVID-19

Descoperire șocantă a oamenilor de știință. Ce se întâmplă după 90 de zile de la vindecare de COVID-19

Un grup de cercetători de la prestigioasa Universitate Oxford a descoperit că maladia COVID-19 poate genera o afecţiune mintală severă.

Potrivit oamenilor de știință, 20% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus sunt apoi diagnosticate şi cu tulburări psihice în primele 90 de zile după infectare.

Anxietatea, depresia şi insomnia sunt afecţiunile cele mai frecvent întâlnite în rândul pacienţilor care s-au vindecat de COVID-19.

Dezvăluiri cutremurătoare ale oamenilor de știință

De asemenea, cercetătorii de la Universitatea Oxford au mai descoperit şi riscuri sporite de demenţă, o boală care afectează capacitatea cerebrală.

„Oamenii se temeau că supravieţuitorii de COVID-19 se vor confrunta cu riscuri sporite de probleme mintale, iar studiul nostru arată că acest scenariu este posibil”, a declarat Paul Harrison, profesor de psihiatrie la Universitatea Oxford.

Medicii şi cercetătorii din lumea întreagă trebuie să înceapă de urgenţă să investigheze cauzele şi să identifice noi tratamente pentru bolile mintale după declanşarea pandemiei de COVID-19, a adăugat profesorul britanic.

De asemenea, cercetătorii au afirmat în studiul dat recent publicității, că o cincime dintre supravieţuitori au fost diagnosticaţi în premieră şi cu forme de tulburare psihică, precum anxietate, depresie şi insomnia.
Autorii studiului au descoperit, totodată, că persoanele care aveau o afecţiune mintală preexistentă prezintă un risc cu 65% mai mare să fie diagnosticate şi cu COVID-19 în raport cu persoanele fără astfel de tulburări.

COVID-19 provoacă demență

Specialişti din domeniul sănătăţii mintale arată că maladia COVID-19 poate să afecteze creierul şi mintea umană, crescând riscul de apariţie a unei game largi de boli de natură psihică.

„Acest lucru se datorează probabil unei combinaţii dintre factorii de stres psihologic asociaţi cu această pandemie şi efectele fizice ale bolii”, a declarat Michael Bloomfield, consultant psihiatru la University College din Londra.

Simon Wessely, decanul catedrei de psihiatrie de la King’s College din Londra, consideră că persoanele cu boli mintale prezintă riscuri mai mari de a contacta COVID-19.
„COVID-19 afectează sistemul nervos central şi, astfel, ar putea să crească în mod direct afecţiunile ulterioare. Însă acest studiu confirmă că teoria enunţată mai devreme nu reprezintă întreaga poveste şi că acest risc este sporit de starea anterioară de sănătate”, a declarat profesorul britanic.