Lifestyle

Descoperire uluitoare în detectarea persoanelor cu COVID. Miracolul naturii

Descoperire uluitoare în detectarea persoanelor cu COVID. Miracolul naturii

Pentru că albinele au un simț al mirosului foarte dezvoltat, cercetătorii olandezi au inițiat un proiect…. Planul presupune antrenarea a aproximativ 150 de albine folosind metoda Pavlov pentru a detecteze cazuri pozitive de Covid-19.

La fel ca prietenii noștri canini, albinele au un simț al mirosului foarte dezvoltat. Insectele au o  capacitate olfactivă cu care pot detecta virusului, după un antrenament rapid. Cercetătorii spun că de fiecare dată când albinele au fost expuse virusului, li s-a dat apă cu zahăr drept recompensă.

Albinele au capacitatea să învețe rapid să-i detecteze pe cei infectați

Coronavirusul provoacă, de fapt, o schimbare metabolică în organism, care eliberează un anumit miros pe care albinele îl pot simți. Prin repetarea acțiunii, insectele au asociat apa dulce cu prezența coronavirusului. Drept urmare, scot limba de fiecare dată când detectează o persoană pozitivă.

Albinele au capacitatea să învețe rapid să-i detecteze pe cei infectați. Potrivit cercetătorilor olandezi, ar dura doar câteva secunde pentru ca albinele să identifice mirosul specific. Probele pentru testare au fost inițial prelevate de la nurci. În foarte puține cazuri albinele au dat rezultate fals pozitive sau fals negative, explică cercetătorii. Următoarele teste au folosit probe umane și au dat rezultate la fel de bune.

„Nu există pericolul ca albinele să răspândească virusul”

Oamenii de știință de la institutul de cercetare bioveterinară Wageningen speră că metoda lor va permite antrenarea albinelor pentru a detecta coronavirusul în întreaga lume. InsectSense a proiectat deja o mașină prototip pentru antrenarea mai multor albine în același timp.

„Nu există pericolul ca albinele să răspândească virusul”, explică profesorul Wim van Poel. „Albinele nu sunt sensibile la virus și nu intră în contact direct cu acesta în timpul testării. Acest sistem de diagnosticare a fost denumit „BeeSense” și ar putea ajuta țările în curs de dezvoltare, care nu dispun de facilități de testare, potrivit smartradio.ro.