Categories: Lifestyle

Descoperire unică în Europa Centrală şi de Est,dar şi în lume:desenele foarte vechi, de 36.000 de ani dintr-o peșteră din România

„Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est, dar şi în lume. Desenele descoperite sunt foarte vechi, din urmă cu 32.000-36.000 de ani”, a declarat speologul Viorel Lascu.

În Peştera Coliboaia din județul Bihor există desene care s-au dovedit a fi cele mai vechi din Europa Centrală

Această peșteră se află pe Valea Sighiștelului, la 5 km amonte de satul cu același nume din județul Bihor, la 560 metri altitudine, la 120 metri amonte de Peștera Măgura.

FOTO wikipedia.org

Având înalțimea de aproximativ 2 metri, intrarea în Peștera Coliboaia are o formă triunghiulară și se află la baza unui perete stâncos. Imediat ce se trece de intrare se află o galerie descendentă, inițial, care duce la râul subteran ce străbate întreaga peșteră.

Tavanul galeriei, lipsit de formațiuni în cea mai mare parte, coboară de câteva ori până la nivelul apei formând sifoane greu de depășit.

Cea mai importantă zonă a peșterii este ultima treime, unde pereții sunt impodobiți cu scurgeri parietale, iar podeaua și tavanul cu stalactite (formațiuni ce se formează de sus în jos, ca niște țurțuri) și stalagmite formațiuni ce se formează de jos în sus, ca niște țurțuri).

FOTO wikipedia.org

Descoperirile din Peștera Coliboaia

La începutul anului 2010, în Peștera Coliboaia (care are o lungime totală 750 de metri), una din cele mai interesante peșteri din România,  au fost găsite urme ale omului preistoric și picturi ale acestuia datând de acum 35 000 de ani. Desenele reprezintă animale din acele vremuri, bizoni, rinoceri, capete de urs, păstrându-se aproape intacte datorită condiţiilor bune de umiditate din zona peşterii unde au fost găsite.

FOTO romaniajournal.ro

Este pentru prima dată când în Europa Centrală s-a atestat artă parietală așa de veche, aici descoperindu-se:

  • așa numitele “picturi negre” reprezintă animale, printre care un bison, un  cal, o felină, unul sau două capete de urs și doi rinoceri păroși.
  • câteva gravuri
  • oase de urs răspândite pe sol, cu precizarea că în timpul șederii în peșteră, urșii au zgâriat și au lustruit pereții peșterii peste picturi, confirmând autenticitatea lor.

Zona cu picturi din Peștera Coliboaia se află sub protecție și nu este accesibilă publicului larg, și probabil va rămâne așa, având în vedere că trebuie trecut pe sub apă pentru a ajunge la picturi.

FOTO sites.google.com

Cine a descoperit picturile din peșteră

Descoperirea a fost facută de speologii

  • Tudor Rus (Club de speologie Speodava Ștei),
  • Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Țociu (Asociația de Speologie Speowest Arad)
  • Marius Kenesz (Speo Club Zarand Brad)

Autenticitatea picturilor, precum și a oaselor de urs a fost atestată în data de 16 mai 2010, de o echipă franceză, formată din speologii:

  • Marcel Meyssonnier și Valérie Plichon, un paleontolog specializat pe ursul de peșteră,
  • Michel Philippe, preistoricul Françoise Prudhomme și doi specialiști în artă de peșteră,
  • Jean Clottes și Bernard Gély

FOTO editiadedimineata.ro

„Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est, dar şi în lume. Desenele descoperite sunt foarte vechi, din urmă cu 32.000-36.000 de ani. Peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa„, a declarat speologul Viorel Lascu, potrivit editiadedimineata.ro

FOTO sites.google.com

După picturile din Peștera Cuciulat (peștera din județul Sălaj, comuna Letca, sat Cuciulat, cunoscută atât în țară cât și în lume datorită faptului că aici au fost descoperite primele picturi rupestre paleolitice de pe suprafața României și primele de acest gen din sud-estul Europei, potrivit cercetătorilor)  este pentru a doua dată când în Europa Centrală se atestă artă parietală așa de veche.

Peștera Coliboaia, periculoasă pe timp de viituri

Pe timp de viituri Peștera este foarte periculoasă, de aceea se recomandă explorarea ei numai de speologii experimentați, echipați corespunzător.

„Coliboaia este o peşteră foarte dificilă ca acces, dar cu multe picturi care, din păcate, au fost distruse de-a lungul vremii de ape. Am descoperit o pictură, un bizon în arta preistorică, în care conturul natural l-a ajutat pe artist, lucru care ne demonstrează că este o peşteră foarte veche. Coarnele sunt în perspectivă frontală, iar corpul, în proliză, acest caracter fiind unul arhaic, foarte vechi”, a susţinut dr Jean Clottes citat de editiadedimineata.ro

Beatrise Braha

Recent Posts

Anumiți români se pot pensiona cu 20 de ani mai devreme! Care sunt condițiile

Conform noii legi a pensiilor, o anumită categorie de români va putea ieși la pensie…

2 ore ago

Cine sunt românii care scutiți de la plata taxelor? Există un termen limită

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a adus o veste bună pentru o anumită categorie de români:…

3 ore ago

Cutremur de 4,5 pe scara Richter! Au fost afectate 2 țări

Astăzi, pe 1 mai, a avut loc un cutremur de 4,5 grade pe scara Richter,…

4 ore ago

Salariile cresc din iulie! Venitul minim va fi de 3.700 de lei

Salariile din România sunt un subiect de interes pentru cetățeni. Asta deoarece nivelul lor este…

5 ore ago

Spor de 100% pentru anumiți angajați! Cine primește banii

În România, există angajați care beneficiază de un spor salarial de 100%. Acest beneficiu este…

6 ore ago

Ce pensie va avea Klaus Iohannis? Experții au făcut deja calculul

Klaus Iohannis, fost profesor de fizică la Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” din Sibiu, și-a…

7 ore ago

Parteneri

This website uses cookies.