Social

Dezastru în Vrancea! Garda de Mediu a amendat aproape toate primăriile din judeţ

Dezastru în Vrancea! Garda de Mediu a amendat aproape toate primăriile din judeţ

Dezastru în Vrancea, salubritate, preluarea și transportul, colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor sunt probleme ignorate aproape total de autoritatea locală.

Garda de Mediu din Vrancea a verificat aproape toate primăriile din județ. Pentru că niciuna nu respecta în totalitate prevederile de mediu, au fost date amenzi de peste 500.000 de lei.

Tematica de control a avut în vedere respectarea legislației de mediu pornind de la existența contractelor de salubritate, preluarea și transportul deșeurilor, colectarea selectivă și reciclarea, respectarea instrumentului economic „Plătește pentru cât arunci” și, nu în ultimul rând, depozitarea gunoiului în locuri nepermise, deficiențe care se întâlnesc în cazul celor mai multe dintre localitățile din mediul rural, dar nu numai.

La mai multe dintre localitățile verificate nu a fost prima vizită a comisarilor de mediu, care în trecut au dispus și măsuri de conformare, pe lângă avertismente sau sancțiuni contravenționale, aplicate după caz.

Unii primari nu reușesc să gestioneze aceste probleme, motiv pentru care, pentru abateri repetate sau pentru nerespectarea măsurilor de conformare, au fost aplicate de această dată amenzi usturătoare în cazul unor localități.

Autoritățile locale sunt obligate să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci” de la 1 ianuarie 2019. Acest lucru este stabilit de OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, prin care se urmărește completarea politicilor și strategiilor din domeniul gestiunii deșeurilor, în concordanță cu obiectivele Planului Național de Gestiune a Deșeurilor și cu solicitările Comisiei Europene, stabilite prin foaia de parcurs pentru România, în vederea implementării legislației europene în materie de deșeuri.

Autoritățile publice locale au obligația să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens trebuie să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă. De asemenea, trebui să colaboreze cu producătorii de produse ambalate și cu Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), care acoperă costurile pentru colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje de la populație. În felul acesta, cetățenii au posibilitatea să plătească doar pentru deșeurile menajere – acea fracție umedă – care ajunge să fie eliminată la depozitul de deșeuri.

Acest articol a fost realizat cu sprijinul Romprest și face parte din campania de conștientizare publică de colectare selectivă a deșeurilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *