Actual Social

Dezastru la Bac 2022. Cifra absenților e fără precendent

Dezastru la Bac 2022. Cifra absenților e fără precendent
Arhivă

Generația actuală a produs un număr de peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a care nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022 din sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oficiale oferite de Ministerul Educației Naționale.

Raportat la întregul număr din anii terminali de liceu, care este de 151.906, elevii care nu s-au înscris anul acesta reprezintă peste 26% dintre ei. Acest număr este echivalentul a 1.449 de clase de elevi de clasa a XII-a zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, luând o medie de 28 de elevi pe clasă.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Educației în ziua de duminică, 5 iunie, înainte de prima probă din cadrul sesiunii de Bacalaureat 2022, adică limba română – oral, erau așteptați la probele de examen 126.454 de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a. Astfel, din totalul de 126.454, 111.329 sunt din generația curentă și 15.125 din seriile anterioare, mai menționează același comunicat oficial. Acest lucru înseamnă că 40.577 de elevi de liceu nu susțin bacalaureatul în această sesiune, după cum rezultă din diferența dintre numărul de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a seral și numărul celor înscriși efectiv în Bac, care și provin din generația curentă.

Pandemia, unul dintre motivele absențelor?

Nu există informații despre ce se întâmplă cu acești tineri, dacă sunt cu toții corigenți, dacă au fost lăsați repetenți sau dacă au abandonat școala având situația neîncheiată din motive financiare ori personale. Cert este însă că, potrivit acestor date, în fiecare an dintre cei analizați sunt câteva zeci de mii de elevi de an terminal care nu mai ajung să dea „examenul maturității”. Comparativ cu alți ani, în 2019 doar 33 de mii de elevi de an terminal au refuzat, la momentul respectiv, înscrierea la examenul de Bacalaureat. Numărul a crescut însă treptat cu fiecare an de pandemie, criza economică provocată de aceasta putând constitui unul din motivele pentru care tinerii nu mai sunt atrași de examenul maturității.