Actual

Dezastru pentru USR-PLUS. Sondajul CURS arată de ce aceștia au aruncat în aer scena politică

Dezastru pentru USR-PLUS. Sondajul CURS arată de ce aceștia au aruncat în aer scena politică

Dezastru pentru USR-PLUS. Sondajul CURS arată de ce aceștia au aruncat în aer scena politică. Nivelul la care a ajuns USR-PLUS, după ce a intrat la guvernare, conflictele cu partenerii din alinața de guvernare și slabele performanțe ale guvernării reprezentanțilșor săi a dus la scăderea numărului de susținători.

Sondajul a fost realizat pe 861 de persoane cu vârste de peste 18 ani, cu o marjă de eroare de +/- 3%, la un nivel de încredere de 95%. Sondajul a fost realizat în perioada 8-10 septembrie, prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing).

Cel mai recent sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) la comanda PSD arată că, dacă mâine ar fi alegeri parlamentare, PSD ar obține 36%, PNL – 19%, AUR – 14%, USR PLUS – 11%.

La limită sunt UDMR și PMP care ar obține 5%, iar PPU-SL, partidul susținut de Dan Voiculescu, ar obține undeva la 4%. Toate procentele sunt valabile la o prezență de vot de 42% anunță CURS.

Românii sunt interesați de criza politică, creșterea prețurilor și dezastrul din învățământ generat de cursurile on-line

Un procent mare de intervievați, de 75%, se consideră bine informați despre criza politică, iar 45% dintre repondenți consideră că PSD nu ar trebui să depună moțiune de cenzură. Tot 45% dintre cei care au participat la sondaj consideră că alegerile anticipate nu ar fi soluția pentru rezolvarea crizei.

35% dintre cei intervievați cred că actuala criză va fi rezolvată prin demiterea lui Florin Câțu și reîntoarcerea în Guvern a USR-PLUS. Alți 24% ar miza pe un guvern minoritar PNL realizat cu sprijinul lui Klaus Iohannis.

Alți 42% cred că, dimpotrivă, o nouă rundă de alegeri generale ar fi cheia detensionării politice, iar 43% dintre intervievați consideră că PSD ar trebui să inițieze propria procedura legislativă pentru moțiunea de cenzură.

Același sondaj arată că 36% din persoanele intervievate au ca principală îngrijorare creșterea prețurilor, iar alte 16% se tem de posibilitatea întoarcerii elevilor la școala online.

Doar 3% sunt preocupate de corupție și 13% de valul patru al pandemiei de COVID-19.