Actual

Dezvăluirea Ministrului Rafila: Au expirat vaccinuri de 6 milioane de euro

rafila

Chiar dacă nu pot fi oferite date finale despre numărul exact al dozelor de vaccinuri antiCovid expirate, din cauza confidențialității contractelor, Alexandru Rafila a făcut primele dezvăluiri pentru spotmedia.ro. Potrivit acestuia, până la ora actuală au expirat aproape 2 milioane de vaccinuri.

Numărul vaccinurilor antiCovid care urmează să fie primite și plătite de România „depășește consistent populația României!”

Potrivit ultimelor informații oferite de Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, România are contracte funcționale până la finalul anului 2023, urmând ca țara noastră să beneficieze de noi doze rămase de anul trecut, cât și din anul acesta. Fiecare vaccin are un cost mediu de 3 euro, ceea ce înseamnă că o sumă de 6 milioane de euro a fost irosită fără a avea un beneficiu real.

În cazul vaccinului Pfizer și Moderna, pe lângă costurile rezultate din depozitarea la temperaturi foarte scăzute, se adaugă și costul distrugerii.

Se pare că România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6.5 milioane de doze, însă interesul pentru vaccinare din acest moment va duce cu siguranța la o plafonare a acestui număr..

„Scopul vaccinării, ca acțiune de sănătate publică, este oprirea  transmiterii, iar la început vaccinurile ofereau 90%  protecție împotriva îmbolnăvirii. Pe măsura modificării tulpinilor circulante, eficacitatea, chiar cu trei doze de vaccin, a scăzut undeva la 20%. A rămas totuși semnificativă prevenirea cazurilor grave și a deceselor. Dacă populația va lua măsuri minimale de protecție, cum e utilizarea măștii în spațiile aglomerate, acest val va trece fără probleme și fără restricții.” a declarat Rafila.”

În aceste condiții este dificil, spune ministrul Rafila, ca România să ia decizia de a contracta noi vaccinuri adaptate noilor tulpini Covid pe care producătorii intenționează să le scoată pe piață.

Este posibil, adaugă ministrul Sănătății, să mai avem cel mult un val Covid, în toamnă. „Și dacă va exista, el nu va pune probleme deosebite din punctul de vedere al cazurilor grave, pentru că imunitatea colectivă s-a produs deja prin îmbolnăvire și/sau vaccinare.

În urma analizării datelor noi de stabilitate, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a extins de la 6 luni la 9 luni perioada de valabilitate pentru vaccinul Comirnaty produs de compania Pfizer/BioNTech. Această decizie se aplică și loturilor fabricate și eliberate anterior datei de 10 septembrie, depozitate în centrele naționale la temperaturi cuprinse între -90 grade Celsius și -60 grade Celsius.