Lifestyle

Dezvăluiri șocante despre îndulcitorii artificiali! Conțin substanțe toxice pentru sănătatea organismului

indulcitori artificiali
sursă foto dreamstime

Pe parcursul anilor, îndulcitorii artificiali au fost promovați ca fiind o alternativă mai sănătoasă la consumul de zahăr. Cu toate acestea, în ultimii ani, mai multe studii au indicat că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este neapărat benefică pentru sănătate.

Conform unui studiu recent publicat în Journal of Toxicology and Environmental Health, constatările tot mai numeroase în legătură cu îndulcitorii artificiali sunt completate. Cercetătorii au efectuat experimente de laborator pentru a investiga impactul sucralozei și al sucralozei-6-acetat (o formă a sucralozei rezultată în urma procesului de descompunere a îndulcitorului în organism) asupra țesutului uman și au descoperit rezultate îngrijorătoare.

Substanță genotoxică

În cadrul studiului, cercetătorii au descoperit că sucraloza-6-acetat este o substanță genotoxică, ceea ce înseamnă că poate provoca daune la nivelul ADN-ului. De asemenea, s-a constatat că această substanță chimică determină activarea genelor asociate inflamației și cancerului în celulele intestinale. O altă observație a fost legată de afectarea celulelor care căptușesc peretele intestinal, ceea ce poate contribui la apariția sindromului de intestin hiperpermeabil.

„În general, constatările toxicologice și farmacocinetice pentru sucraloză-6-acetat ridică probleme de sănătate semnificative în ceea ce privește siguranța și statutul de reglementare al sucralozei în sine”, au explcat oamenii de știință.

Studiul recent vine în urma avertismentului emis de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a evidențiat că utilizarea îndulcitorilor artificiali în scopul controlului greutății poate contribui la apariția unor probleme de sănătate.

Mai multe studii recente au sugerat că anumite persoane ar trebui să fie precaute în privința consumului de îndulcitori artificiali. Recomandarea recentă a OMS se bazează pe rezultatele unei analize sistematice care a constatat că îndulcitorii artificiali nu au beneficii pe termen lung în reducerea grăsimii corporale la adulți sau copii.

Riscurile consumului de durată

Conform analizei menționate, utilizarea pe termen lung a îndulcitorilor artificiali poate crește riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare și chiar deces la adulți. Un studiu din 2022, care a implicat peste 102.000 de adulți francezi, a constatat că cei care consumau îndulcitori artificiali aveau o ușoară creștere a probabilității (cu 1,13 ori) de a dezvolta cancer în comparație cu cei care nu consumau astfel de îndulcitori.

Cu toate acestea, specialiștii sugerează că nu trebuie să ne îngrijorăm în mod excesiv în ceea ce privește utilizarea îndulcitorilor artificiali, iar evaluarea riscurilor și beneficiilor ar trebui să fie realizată în mod individual. „’Genotoxic’ înseamnă că o substanță îți poate deteriora ADN-ul”, a afirmat Jamie Alan, profesor de farmacologie și toxicologie la Michigan State University, scrie Adevărul.