Actual

DIGI, sprijinit de stat să dețină monopolul absolut pe piața audiovizualului – acuză Adrian Sârbu de la Aleph

DIGI, sprijinit de stat să dețină monopolul absolut pe piața audiovizualului – acuză Adrian Sârbu de la Aleph
ziare.com/businessmagazin.ro

Adrian Sârbu susține:

  • DIGI a dobândit, cu sprijinul statului, monopolul absolut al piețelor audiovizualului”
  • „Digi își distruge concurența, dictează legi Guvernului”.

Noua  lege a audiovizualului ar putea fi votată săptămâna viitoare în Comisia de Cultură a Senatului.

Noua lege stârnește controverse, deși nu ar trebui să facă decât să se conformeze cerințelor Europene, care vor să ia puterea din mâna cabliștilor care ajung să controleze audiovizualul.

Conform unui raport al “Reporteri Fără Frontiere,” România a coborât 8 locuri în clasamentul libertății presei, unul dintre cele mai importante motive fiind faptul că partidele politice finanțează instituțiile de presă, potrivit alephnews.ro

România se află și în situația unică în Europa, în care un operator de cablu are o cota de piață de aproape 75%.

Despre acest aspect, Adrian Sârbu a discutat în cadrul emisiunii ȘTIU. Declarația lui este extrem de dură la adresa patronului de la Digi, prin care dezvăluie cum și-a clădit acesta afacere și ce daune îi produce televiziunii Aleph, al cărei patron este.

„Digi (RCS RDS) a dobândit, cu sprijinul instituțiilor statului și în disprețul legii, monopolul absolut al piețelor audiovizualului și comunicațiilor. Astăzi își distruge concurența și dictează legi Guvernului și Parlamentului. Întreabă-te de ce i se permite.

«Nu mă întreba cum am făcut primul milion de dolari», spunea Henry Ford, cu mâna pe manivela cu care a învârtit America. «Nu mă întreba cum am ajuns sa controlez 75% din piața de cablu din România, peste 50% din accesul la internet și învârt România cu telecomanda. Nu am să-ți spun. Pentru că nu exist».

Îl cheama Zoli și este invizibil. I se trage de la o inghetata mâncată prin ’92, primul lui business.

Nu-l întreba cum a băgat primul milion de abonați la cablu în sacoșa de înghețată cu care venea periodic, n-ai vrea sa știi de unde. Nici de al doilea, al treilea, al patrulea, chiar și al cincilea milion. Nu l-a întrebat nici Chirițoiu de la Consiliul Concurenței în ultimii 14 ani de cand este președinte.

După 30 de ani de invizibilitate și timiditate, Zoli a devenit stăpânul absolut al cablului, televiziunii și accesului la internet din România.

Astăzi, DIGI stabilește cine are dreptul să fie în cablu și cine nu. Cât de vizibil poate să fie un canal de televiziune și ce audiență va avea.

Te întreb dacă ți se pare normal.

Să luăm cazul Aleph News.

Aleph News, lansat în septembrie 2020 și cu statut must carry din ianuarie 2021, este ținta abuzului de poziție dominantă, termen consacrat în vocabularul concurenței, de către Digi RCS RDS care are 75% din cablu și deține și canalul de stiri Digi24.

Conform reglementării nr. 72 din 2015 din Legea audiovizualului, RCS-RDS e obligat să includă Aleph News în grupul tematic de stiri, care ocupă pozițiile 12-20 în lista de canale unde se afla Digi24, Realitatea Plus, Antena 3, România TV și B1 TV.

Așa fac toți ceilalți distribuitori, Vodafone, Orange etc.

RCS-RDS a refuzat să introducă Aleph News în grupul de știri

Aleph News e marginalizat pe poziția 181, atunci cand nu e plimbat între 130 si 200. Aceasta discriminare reduce reach-ul Aleph News față de Digi 24 cu 90%, iar audiența cu 99%, în flagranta neconcordanță cu performanța Aleph News în celelalte rețele, Vodafone, Orange etc.

În septembrie 2021, Aleph Media a cerut Consiliului Național al Audiovizualului să aplice legea împotriva RCS RDS. Consiliul Național al Audiovizualului a amendat de mai multe ori RCS RDS. Acesta a refuzat să introducă Aleph News în grupul tematic de știri, din 181.

În noiembrie 2021, Aleph Media a trimis o cerere Consiliului Concurenței pentru a deschide o anchetă împotriva RCS RDS pentru abuz de poziție dominantă. În trecut, Consiliul Concurenței a efectuat astfel de investigații, cu sancțiuni grele pentru agresor.

Consiliul Concurenței refuză să deschidă anchetă

Deși toate informațiile au fost furnizate, Consiliul Concurenței refuză să deschidă anchetă și să impună măsuri provizorii care ar putea împinge RCS RDS să includă imediat Aleph News în grupul tematic de știri.

Ai să te întrebi cum este posibil ca în România democratică și europeană, instituțiile abilitate ale statului, CNA, Consiliul Concurenței, Guvernul, Parlamentul, să nu poată sau să nu vrea să-și exercite autoritatea în aplicarea legilor audiovizualului și concurenței.

Îți răspund de ce.

Azi, Zoli și invizibilii lui din diverse instituții ale României au ajuns mai puternici decât statul român.

De câteva săptămâni dictează Guvernului cum să modifice Legea Audiovizualului pentru ca monopolul DIGI să rămână neatins.

Până acum au câștigat.

Mâine, un om îi poate opri.

Va avea el curajul?”, a spus Adrian Sârbu în cadrul emisiunii.

Deocamdată, RCS-RDS sau patronul Zoli nu au prezentat un răspuns la acuzațiile aduse de Sârbu.