Social

Director General Dodo Pizza, Sergiu Bolocan: „Ideile bune de business supraviețuiesc vremurilor grele și crizelor politice”

Sergiu Bolocan DODO Pizza Sursa foto Arhiva personala
Sursa foto: Arhiva personala

Sergiu Bolocan, directorul general Dodo Pizza, a vorbit despre planurile brandului pe piața din România pentru anul în curs, dar și despre efectele pandemiei și veniturile încasate în anul 2022, un an problematic.

Dodo Pizza este un brand ce a intrat pe piața din Rusia în 2011, iar pe cea din România trei ani mai târziu. Popularitatea brandului este extrem de mare atât la nivel european, cât și la nivel global. Directorul General a vorbit despre modelul de business al brandului care este mulat pe formatul de oraș, iar brandul în sine este unul transparent, care vrea să comunice cu clienții.

Povestea brandului în România

Sergiu Bolocan: Dodo Pizza este un brand internațional, care are mai mult de 900 de pizzerii în toată lumea, din Statele Unite până în Nigeria.

Noutatea acestui model de business constă în implementarea tehnologiei pe piața de fast food. Brandul Dodo Pizza este construit pe un mix între dining & livrare, cu accent pe dezvoltarea componentei IT. Totul de la preparare până la livrare și mai departe, către satisfacția clientului, este tehnologizat și asistat software. Avem un sistem computerizat integrat, care ghidează și supervizează fiecare proces în parte, de la comenzile ce pot fi urmărite live prin web-cam-uri până la livrare. Tehnologia va defini din ce în ce mai mult piața de foodservice, pe viitor. Noi avem o strategie de dezvoltare bazată pe tehnologie, având o întreagă infrastructură IT pe care ne construim activitatea și care reprezintă ADN-ul brandului DODO Pizza.

În România, povestea Dodo Pizza a început în 2014, când am deschis primul restaurant, la Brașov. În primul an, ne-am concentrat pe adaptarea meniului la specificul local și, în același timp, pe promovarea noului brand pe o piață foarte concurențială și pe crearea infrastructurii necesare scalării afacerii. Așa am început să creștem. La scurt timp, am deschis a doua unitate, în incinta centrului comercial Coresi Shopping Resort, ceea ce ne-a propulsat în topul pieței locale. Și acum, cele două locații sunt locomotivele businessului nostru. Din 2017, am început extinderea în București, unde avem acum cinci unități, dintr-un total de șapte, la nivel național. Iar planurile noastre nu se opresc aici.

Cum a fost business-ul pe timpul pandemiei? 

Sergiu Bolocan: Pentru toată zona de HoReCa și fast food, pandemia a fost o provocare greu de trecut. Pe noi ne-a ajutat faptul că suntem un brand tânăr, cu o abordare flexibilă și cu accent pe partea de livrare. Totuși, chiar dacă suntem specializați pe livrare, modelul nostru de business presupune ca o treime din vânzări să provină din restaurante. Astfel, organizăm o serie de evenimente menite să consolideze interacțiunea cu clienții noștri în restaurante:  ateliere de preparat pizza, pentru copii, zile de naștere și multe altele.

E adevărat, în perioada pandemiei, fiind redusă această interacțiune, au scăzut vânzările în restaurant, dar au crescut cele pe bază de livrare. Astfel, ne-am menținut la același nivel în primul an al pandemiei, față de anul anterior. Ulterior, ne-am adaptat la noul context și astfel am crescut vânzările în al doilea an de pandemie. Per total, a fost o experiență provocatoare, care ne-a călit și ne-a învățat să acționăm rapid și fără ezitare în adaptarea la o realitate dinamică. Lumea se schimbă, regulile se schimbă, clientul, la fel. În orice business, reziliența e cheia succesului.

Cât de mult s-a schimbat tipologia clientului de când a început pandemia și până în prezent? 

Sergiu Bolocan: Clientul s-a modificat. În bine, zic eu. A descoperit că există și alte moduri mai simple și eficiente de a face lucrurile. La noi, livrările au crescut cu 30% în primul an de pandemie, față de anul anterior. Și au continuat să crească în 2021 și în 2022. Deși, în 2022, odată cu terminarea restricțiilor, clienții au revenit în restaurante. Dar, per total, am avut o creștere constantă a încasărilor, în ultimii ani. Cu siguranță, printre efectele pandemiei a fost și îndreptarea preferințelor clienților către folosirea instrumentelor digitale (site, aplicație) pentru comenzi. Cele telefonice scăzând la doar 10%, ca pondere din canalele noastre de vânzare. Faptul că am mizat pe tehnologie și am putut să o punem la dispoziția clienților, ne-a ajutat.

În plus, piața de foodservice este, cu siguranță, o piață dinamică, concurențială și încă în dezvoltare în România, cu mare potențial oferit de schimbarea stilului de viață al consumatorilor care apreciază din ce în ce mai mult timpul liber pe care îl pot avea la dispoziție. Cu alte cuvinte, pe lângă componenta de divertisment care ocazionează consumul de pizza sau de alte produse din această categorie, vorbim și de momente mai frecvente de consum generate ritmul de viață alert al oamenilor.

Doar în primul an de pandemie am avut o stagnare, față de 2019. Apoi, în 2021 și 2022 am avut creșteri semnificative față de anii anteriori. Pandemia ne-a învățat multe, dar am reușit să ne păstrăm clienții și chiar să ne consolidăm poziția pe piață.

Care au fost veniturile pentru anul 2022? 

Sergiu Bolocan: În 2022 am avut încasări totale de 23 milioane de lei, în creștere, de la 17 milioane de lei, în 2021. Ideile bune de business supraviețuiesc vremurilor grele și crizelor politice, dacă există oameni care cred în ele. Grija față de client și aportul tehnologiei rămân preocupările noastre și asta se vede în cifre. Vânzările nu au fost afectate în vreun fel de războiul din Ucraina.

Am avut o creștere de peste 20% într-un an foarte problematic și dureros. Încă de la începutul crizei, ne-am implicat în campanii de ajutorare și am făcut donații pentru centrele de refugiați. Noi înșine, Dodo Pizza, am desfășurat o campanie prin care am oferit o pizza gratis fiecărui cetățean ucrainean care a venit în restaurantele noastre. Încerc să ajut, mai ales că știu cum este să fugi de război. Acesta a fost și motivul mutării mele în România, la începutul anilor ’90. Vin din Transnistria. Războiul m-a făcut să părăsesc țara în care m-am născut și am copilărit.

Cum a fost primul trimestru al acestui an comparativ cu primul trimestru al anului precedent? 

Sergiu Bolocan: La Dodo Pizza, 2023 a început foarte dinamic și pozitiv. Este considerabil mai bun decât începutul lui 2022, fiindcă atunci erau încă resimțite efectele pandemiei.

E prematur să avansăm cifre, dar suntem optimiști și credem că 2023 va fi cel mai bun an al nostru de până acum. Noi suntem mereu siguri că viitorul va fi mai bun decât prezentul sau trecutul. Până acum nu ne-am înșelat. Încercăm să descoperim ce va dori clientul de mâine ca să-i putem oferi acel lucru azi. Acesta este scopul nostru.

Citiți continuarea pe infofinanciar.ro.