Actual Lifestyle

Directorul Transgaz ne liniștește. Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raţionalizăm consumul

Directorul Transgaz ne liniștește. Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raţionalizăm consumul

Avem resurse proprii, dar există și un minimum necesar care trebuie acoperit din alte surse, externe, altele decât cele ale furnizorului rus de gaz. Prin urmare, actualmente, România duce negocieri intense, pentru a importa gaze din Azerbaidjan, Egipt şi Emiratele Arabe.

Directorul Transgaz ne liniștește. Nu există riscul să rămânem fără gaze la iarnă sau să raţionalizăm consumul

Ion Sterian a participat la ceremonia organizată la Vadu, judeţul Constanţa, cu ocazia începerii exploatării gazelor naturale în proiectul Midia (zăcămintele Ana şi Doina), operat de compania Black Sea Oil & Gas. În acest context, specialistul a oferit răspunsuri legate de ceea ce frământă pe toată lumea, la ora actuală – vom avea sau nu probleme cu gazul.

”Nu există riscul ca la iarnă să rămânem fără gaze”, a afirmat, marţi, Ion Sterian, directorul general al Transgaz, citat de Agerpres.

Din zăcămintele Ana şi Doina intră în sistemul naţional 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi, cantitate care a fost prognozată cu mai mulţi ani în urmă. Gazele sunt de foarte bună calitate, cu un conţinut de metan de peste 90%. Ne vor ajuta să reducem dependenţa de gazele de import”, a mai spus directorul Transgaz.

Potrivit opiniei directorului Transgaz, pe timpul verii, consumul ţării noastre este între 13 şi 15 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce nu reprezintă un pericol de a ajunge la ”fundul ” sacului resurselor energetice naturale.

Zilnic se înmagazinează 10-12 milioane de metri cubi. astăzi avem 1,2 miliarde de metri cubi în depozite. Producţia internă este de 23,8 milioane de metri cubi de gaze pe zi inclusiv datorită Romgaz, care a început să pună în producţie sonde din zăcământul Caragele şi până la finalul anului producţia Romgaz va creşte, nu ne mai confruntăm cu un declin anual de 2-3%. La OMV Petrom, la fel, s-a stabilizat producţia prin măsurile pe care le-au luat”, a susţinut oficialul Transgaz.

Deocamdată, nu sunt motive să ne temem că la iarnă vom rămâne fără gaze: “Trebuie să fim optimişti. Noi nu suntem în situaţia altor ţări, la iarnă, pentru că avem producţia internă, şi nu avem de ce să creăm panică”.

Prin urmare, din punct de vedere psihologic, putem să stăm liniștiți.