Actual

Discuții aprinse în PNL pentru funcțiile de prefecți. Cum vor partidele să împartă prefecturile

Discuții aprinse în PNL pentru funcțiile de prefecți. Cum vor partidele să împartă prefecturile

De data asta, în PNL, numirea prefecților și subprefecților riscă să devină un subiect mai încins decât împărțirea ministerelor. Numeroase filiale județene sunt nemulțumite că nimeni nu le poate spune exact cum se vor aloca funcțiile, scrie stiripesurse.ro.

Nu există deocamdată un sistem clar de împărțire a prefecților și subprefecților, astfel că toate filialele au emoții că ar putea rămâne pe dinafară atunci când se împart funcțiile. Liberalii vor să aibă prefect acolo unde au și șef de CJ, însă PSD vrea să fie un sistem încrucișat – acolo unde un partid are șeful de CJ, prefectul să fie de altă culoare politică pentru a se verifica reciproc.

La o primă consultare din PNL, partidului ar urma să-i revină prefecții din Cluj, Suceava, Valcea, Teleorman, Calarasi, Braila, Vaslui, Neamt, Timis, Dambovita, Olt. Se pare că, câțiva lideri PNL precum Emil Boc și Gheorghe Flutur și-au asigurat liniștea, dar nemulțumiții cer reluarea discuțiilor iar din această cauză conducerea PNL s-ar putea reuni vineri, pentru o nouă discuție pe tema prefecților.

Nu este încă nici o situație clară a împărțirii prefecturilor

Dar nu este încă nici o situație clară, astfel că dacă nu se ajunge consens în coaliție, toate aranjamentele din PNL pică.

Din cele 42 de funcții de prefect PSD va numi 21 de oameni, în timp ce PNL -17 iar UDMR- 4 prefecți.

În vechea coaliție, Partidul Național Liberal a avut  23 de prefecți. PNL a cedat județe importante și Capitala, însă a obținut Sibiu și Bihor. PNL a numit prefecții în Alba, Bistrita Nasaud, Brasov, Bihor, Botosani, Calarași, Caraș, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iași, Ilfov, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea, Vrancea.

Atunci, cedarea unor județe considerate fiefuri PNLcătre celelalte partide din coaliție au generat mai multe tensiuni din interiorul partidului. La ultima ședință a liberalilor președintelui PNL de atunci, Ludovic Orban, i s-a reproșat că decide de unul singur în partid și că împarte funcțiile pe prietenii. Reproșurile au fost făcute de Florin Roman și Rareș Bogdan.

Acum, PNL are de a face cu un negociator mult mai bun, astfel că pe Florin Cîțu îl așteaptă o rundă de explicații în care, ca de obicei, va încerca să arate că PNL a ieșit în câștig.