Categories: ActualEconomic

Schimbare de situație în cazul fabricii de zahăr de la Luduș. Statul va prelua afacerea împreună cu fermierii

Fabrica de zahăr din Luduş funcţionează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduş – IIS Zahăr Luduş -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, şi este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990). La momentul preluării, Zahărul Luduş, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei şi un profit net de 30,5 milioane lei. Patronii francezi au anunțat inițial că toți angajații vor fi concediați, după ce s-a luat decizia închiderii fabricii, însă o informație de ultimă oră afirmă că statul român va prelua afacerea împreună cu fermierii.

Schimbare de situație în cazul fabricii de zahăr de la Luduș. Statul va prelua afacerea împreună cu fermierii

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunţat, joi, că a fost constituită echipa de negociere pentru preluarea fabricii de zahăr de la Luduş, iar statul va cumpăra fabrica în parteneriat cu fermierii.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut o nouă întâlnire oficială cu managementul companiei Tereos România pentru a prezenta echipa de negociere constituită prin ordin de ministru la nivelul MADR şi pentru a stabili calendarul privind preluarea fabricii de zahăr de la Luduş, judeţul Mureş.

„Vă transmit angajamentul ferm al statului român de a duce la bun sfârşit acest proces. Este nevoie să inventariem bunurile, activele, să demarăm auditurile necesare, precum şi elaborarea documentelor aferente, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Cumpărăm fabrica pentru a produce zahăr, în parteneriat cu fermierii. Ne dorim să reluăm cât mai repede ciclul de producţie şi activitatea în fabrică, mai ales în contextul internaţional al pieţei zahărului”, a declarat ministrul Chesnoiu, potrivit informațiilor stiripesurse.ro.

François Queva, CEO Tereos România, a infirmat toate zvonurile vehiculate în spaţiul public legate de închiderea fabricii, menţionând că angajamentul luat în fata ministrului, încă din luna aprilie, privind disponibilitatea vânzării acestei unităţi de producţie către statul român a rămas neschimbat.

De asemenea, reprezentantul companiei franceze a subliniat că nicio componentă a fabricii nu a fost dezmembrată, dezafectată sau vândută.

Echipa de negociere formată din reprezentanţi ai MADR va transmite o adresă către managementul Tereos România, prin care va solicita documente juridice şi financiare, precum şi alte aspecte legate de funcţionalitatea fabricii de la Luduş, cu scopul de a face paşi concreţi în acest demers.

La începutul săptămânii viitoare, echipa de negociere se va deplasa la Luduş pentru a evalua la faţa locului situaţia existentă, urmând ca după această etapă să fie implicaţi în acest proces specialişti şi experţi ai altor instituţii ale statului, astfel încât preluarea fabricii de zahăr să fie realizată în cele mai bune condiţii.

Ambele părţi au agreat un calendar al preluării investiţiei, ţinând cont şi de necesitatea salvării locurilor de muncă pentru personalul angajat în fabrica de zahăr de la Luduş.

Știrea inițială anunța dispariția fabricii de zahăr de la Luduș, după un eșec al negocierilor

Potrivit informațiilor profit.ro, gigantul francez Tereos a semnat actul care aprobă închiderea tuturor liniilor de activitate ale fabricii de zahăr de la Luduș, inclusiv liniile de producție, ambalare și logistică, și inițierea, în etape, a procesului de concediere colectivă a angajaților, Consiliul de Administrație fiind împuternicit să stabilească graficul de închidere și concediere.

În contextul eliminării cotelor de producție de zahăr, de la 1 octombrie 2017, au fost închise mai multe fabrici de zahăr, atât în statele membre ale Uniunii Europene, cât și la nivel național. Totodată, în România, suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr s-a diminuat după eliminarea cotelor de producție de zahăr.

De asemenea, consiliul a fost împuternicit şi să valorice/transfere activele fabricii, inclusiv prin dezasamblări sau demolări.

Potrivit primarului Luduşului, Ioan Cristian Moldovan, în zona fabricii de zahăr există 25 de hectare de teren ce vor fi scoase la vânzare de proprietarii franceezi după demolarea clădirilor, destinaţia terenului fiind exclusiv industrială, nu rezidenţială sau comercială.

În urmă cu aproape 2 săptămâni, reprezentanții Ministerului Agriculturii anunţau că negociază pentru menținerea activității fabricii înfiinţată în 1960.

În România, Tereos a avut ultimul an profitabil în 2013, de atunci înregistrând anual un minus care a oscilat între 4 milioane lei și 27 milioane lei

În 2012, francezii au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România, pentru a deservi clienții industriali din Europa de Est.

Sălăvăstru Alexandru

Alexandru Sălăvăstru, studiază Filosofie românească la Școala Doctorală de Filosofie, a studiat Istorie și Politică militară în România secolelor XIX-XXI la Facultatea de Istorie și Relații Internaționale și Studii Europene la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti. Din 2020 scrie pentru publicatiile online www.animalzoo.ro și www.infoactual.ro

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

o zi ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

o zi ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

o zi ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.