International

Trump, planuri pentru un nou mandat. Ce se va întâmpla cu politica externă a SUA

Donald Trump Sursa foto Axios
Sursa foto Axios

Donald Trump, într-un al doilea mandat, ar instala probabil loialiști în poziții cheie la Pentagon, Departamentul de Stat și CIA. A căror loialitate primară ar fi față de el. Permițându-i mai multă libertate decât în prima sa președinție. Pentru a promulga politici și capricii izolaționiste, au declarat aproape 20 de actuali și foști consilieri sau diplomați.

Rezultatul i-ar permite fostului președinte să facă schimbări radicale în ceea ce privește poziția SUA. În chestiuni care variază de la războiul din Ucraina la comerțul cu China. Precum și în ceea ce privește instituțiile federale. Care pun în aplicare și uneori constrâng politica externă, au spus consilierii și diplomații.

Donald Trump, planuri pentru un nou mandat

În timpul mandatului său 2017-2021, Trump s-a străduit să își impună viziunea sa, uneori impulsivă și neregulată. Asupra instituției americane de securitate națională. El și-a exprimat deseori frustrarea față de înalții funcționari care au încetinit, au amânat sau l-au convins să renunțe la unele dintre planurile sale. Fostul secretar al apărării Mark Esper a declarat în memoriile sale că a ridicat de două ori obiecții la sugestia lui Trump. Cu privire la lansarea de atacuri cu rachete asupra cartelurilor de droguri din Mexic. Care este cel mai mare partener comercial al SUA. Fostul președinte nu a făcut niciun comentariu.

„Președintele Trump a ajuns să înțeleagă că personalul înseamnă politică. La începutul administrației sale, erau mulți oameni care erau interesați să pună în aplicare propriile lor politici, nu politicile președintelui”, a declarat Robert O’Brien, al patrulea și ultimul consilier de securitate națională al lui Trump.

Politica externă a SUA

Având mai mulți loialiști la locul de muncă, Trump ar putea să își promoveze prioritățile de politică externă. Mai rapid și mai eficient decât a reușit când a fost în funcție anterior.  Printre propunerile sale din campania electorală din acest an, Trump a spus că va desfășura forțele speciale americane împotriva cartelurilor mexicane. Un lucru care este puțin probabil să primească binecuvântarea guvernului mexican.

Dacă va reveni din nou la putere, Trump nu va pierde mult timp să reducă ajutorul pentru apărare acordat Europei. Dar și să micșoreze și mai mult legăturile economice cu China, au spus consilierii. O’Brien rămâne unul dintre principalii consilieri de politică externă ai lui Trump și vorbește cu acesta în mod regulat. Consilierul a declarat că impunerea de tarife comerciale asupra țărilor NATO s-ar număra probabil printre politicile aflate pe masă. În timpul unui al doilea mandat Trump. Dacă țările nu își respectă angajamentele de a cheltui cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare.

Grupul de încredere a lui Trump

Spre deosebire de perioada premergătoare alegerii sale din 2016, Trump a cultivat un grup de persoane cu care vorbește în mod regulat. Și care au o experiență semnificativă în politica externă și încrederea sa personală. Potrivit a patru persoane care conversează cu el.

Printre acești consilieri se numără John Ratcliffe, ultimul director al Serviciului Național de Informații al lui Trump. Dar și fostul ambasador al SUA în Germania Richard Grenell. Printre care și Kash Patel, un fost membru al echipei lui Trump. Care a deținut mai multe funcții în comunitățile de informații și de apărare.

Deși politicile specifice ale acestor consilieri informali variază într-o oarecare măsură, majoritatea au fost apărători vocali ai lui Trump. De când acesta a părăsit funcția. Consilierii și-au exprimat îngrijorarea că America plătește prea mult pentru a sprijini atât NATO, cât și Ucraina, conform Reuters .