Economic

Dosarul cu șină pune pe butuci programul panourilor fotovoltaice. 45.000 de dosare zac pe birouri

Dosarul cu șină pune pe butuci programul panourilor fotovoltaice. 45.000 de dosare zac pe birouri
Enel

Minsitrul Mediului, Tanczos Barna, atrage atenția că programul panourilor fotovoltaice este în pericol de a nu se aplica.

Ministrul a afirmat că Agenția Fondului pentru Mediu trebuie să găsească repede soluţia de implementare, pentru a putea fi gestionate „sutele de mii de cereri care probabil vor veni”. Barna cere AFM să simplifice procedurile de evaluare a dosarelor depuse în cadrul acestui program pentru montarea de panouri fotovoltaice.

Birocrația foarte stufoasă încurcă programul panourilor fotovoltaice: 45.000 de dosare aşteaptă să fie evaluate

Conform ministrului, 45.000 de dosare „aşteaptă să fie evaluate” la AFM, iar soluţiile găsite pentru eficientizarea sunt „minime”. Tanczos spune că ar trebui eliminată birocraţia în cadrul unor astfel de apeluri de proiecte. Altfel, nu are rost ca autorităţile să lanseze un nou program, chiar dacă există un miliard de euro fonduri pentru acesta.

Sistemul informatic de analiză, finalizat

„S-a finalizat săptămâna trecută un sistem informatic care analizează  PDF-urile inteligente, prin acest sistem informatic facem e economie substanţială de timp, dar soluţia generală, sau de bază rămâne verificarea acestor dosare de către angajaţii AFM. Se caută o soluţie de externalizare a serviciilor contractul de externalizare, din câte am înţeles, de la domnul preşedinte, încă nu este semnat din motive procedurale de achiziţie publică”, a afirmat ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o conferinţă de presă.

Tanczos Barna anunţă, totodată, că autorităţile pregătesc noua sesiune de depunere a poiectelor, iar pentru acesta caută soluţii în aşa fel încât că fie nevoie de cât mai puţină birocraţie, de „documente minimale” pentru că „altfel nu va reuşi AFM niciodată să implementeze aceste programe”.

Există bani pentru panouri până în 2024

Culmea, există bani alocați pentru panouri fotovoltaice până în 2024. Este vorba despre un miliard de euro pregătiţi. Însă, totul depinde de AFM, dacă va găsi soluţia de implementare, altfel „sutele de mii de cereri care probabil vor veni  la următoarele apeluri de proiecte nu vor putea fi gestionate”, după cum a anunțt ministrul. Tanczos Barna a menţionat că dacă se găsesc soluţiile de simplificare a procedurilor, noua sesiune va fi lansată în luna iulie.