Social

Două femei sunt pe cale de a închide Spitalul de Psihiatrie Socola. Conturile și mașinile sunt sub sechestru

Două femei sunt pe cale de a închide Spitalul de Psihiatrie Socola. Conturile și mașinile sunt sub sechestru
Twitter

Probleme financiare mari la Insitutul de Psihiatrie Socola din Iași! Spitalul se află la un pas de faliment, după ce i-au fost blocate conturile și mașinile au fost puse sub sechestru pentru acoperirea datoriilor față de două angajate.

Două femei sunt pe cale de a închide Spitalul de Psihiatrie Socola. Conturile și mașinile sunt sub sechestru

Perioada mandatului fostului manager, Gabriel Oprișanu, a fost una cu probleme mari. Aproximativ 90 de angajați au fost concediați, iar două persoane au avut „norocul” să fie doar transferate. În 2016, managerul Oprișanu a dispus transferarea a două angajate din departamentul de resurse umane, la arhivă.

Angajatele au dat spitalul în judecată

Acestea au atacat în instanță decizia și, în 2019, au obținut întoarcerea în compartimentul în care lucraseră inițial. Apoi, au dat în judecată din nou spitalul, cerând despăgubiri. Procesul s-a încheiat acum un an, iar instanța a decis ca angajatele să primească fiecare 15.000 de euro drept daune morale.

Pentru că au primit doar câte 2.000 de euro până acum, s-a ajuns la executarea silită, iar în urmă cu două luni, cele 7 mașini din dotarea spitalului au fost puse sub sechestru. Mai mult, luna trecută, au fost poprite și conturile instituției, scrie ziaruldeiasi.ro.

Spitalul spune că nu are din ce să achite

În instanță, reprezentanții spitalului au arătat că se află într-o situație imposibilă. Din totalul bugetului, 92,61% reprezintă cheltuielile cu salariile, iar restul de 7,39 procente sunt destinate exclusiv plății utilităților, achiziționarea de medicamente și materiale sanitare sau de hrană pentru pacienți.

Potrivit unei OUG, publicată la începutul lunii februarie, este interzisă instituțiilor publice plata creanțelor stabilite prin titluri executorii din bugetul aprobat pentru acoperirea cheltuielilor de organizare și funcționare. Astfel, singura sursă de plată a datoriilor a rămas fondul reprezentat de veniturile proprii.

Cum veniturile proprii ale spitalului provin doar din vânzarea producției agricole a secției exterioare Șipote, nici așa nu se încadrează în bani. Valoarea medie a acestor venituri este sub 300.000 lei, iar o mare parte se cheltuie pentru înființarea culturilor agricole. Banii rămași de anul trecut din veniturile proprii și încasările de până acum de la Șipote au fost deja cheltuite. Pentru a plăti datoriile către cele două angajate, reprezentanții spitalului caută soluții.

Ce alte datorii mai are Institutul Socola

Datoria către cele două angajate reprezintă de altfel doar o mică parte din datoriile spitalului către propriii angajați. Institutul mai datorează 7,8 milioane lei lei ca daune morale și despăgubiri către 73 dintre cei 90 de angajați concediați nelegal. Un număr de 57 dintre aceștia au cerut și ei executarea silită.

Ca să mai lungească agonia, spitalul s-a adresat instanței, cerând suspendarea provizorie a executării silite și stabilirea unei perioade de grație de șase luni și eșalonarea datoriei în rate, pe parcursul unui an. Însă argumentele aduse de spital nu s-au bucurat de succes în fața magistraților Curții de Apel. Aceștia au adăugat că blocarea unei sume de aproximativ 130.000 lei, cât reprezintă datoriile față de cele două femei nu poate fi apreciată ca aducând prejudicii ireparabile Institutului, prin raportare la totalul veniturilor instituţiei.