Lifestyle

Drulă s-a enervat și somează, după ce Curtea Constituţională a decis că Legea avertizorilor de integritate este constituţională

Drulă s-a enervat și somează, după ce Curtea Constituţională a decis că Legea avertizorilor de integritate este constituţională

Judecătorii costituţionali au respins, miercuri, cu unanimitate de voturi, sesizarea USR cu privire la legea avertizorilor de integritate, au precizat surse din Curtea Constituţională. Legea merge la președintele Iohannis, care o poate promulga, poate cere Parlamentului să o reexamineze sau poate sesiza la rândul său CCR.

Chiar dacă a existat unanimitate de voturi, Cătălin Drulă, liderul USR, a sărit la atac la adresa președintelui CCR, ales de PSD, a lui Marcel Ciolacu și președintelui Iohannis.

Curtea Constituţională a decis: Legea avertizorilor de integritate este constituţională

Recent, procurorul-şef al Parchetului European (EPPO) Laura Codruţa Kovesi a anuntat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiţionarea a fondurilor europene de statul de drept în România din cauza modului în care a fost transpusă directiva privind avertizorii de integritate.

USR a sesizat CCR cu privire la această lege pe motiv că „forma impusă de coaliţia PSD-PNL-UDMR slăbeşte considerabil protecţia persoanelor ce vor să dezvăluie neregulile din instituţiile publice şi ridică obstacole considerabile în obţinerea fondurilor din PNRR”.

În sesizare sunt invocate patru argumente de neconstituţionalitate, printre care încălcarea obligaţiilor asumate în momentul aderării la Uniunea Europeană şi lipsa de claritate şi predictibilitate a unor prevederi.

Legea privind protecţia avertizorilor (denunțători sau „turnători”, cum îi denumesc mulți) în interes public vizează persoanele care raportează încălcări ale legii.

Proiectul, iniţiat de Guvern, stabileşte cadrul general în material protecţiei persoanelor care raportează încălcări ale legii, care s-au produs sau care sunt susceptibile să se producă în cadrul autorităţilor, instituţiilor publice, altor persoane juridice de drept public, precum şi în cadrul persoanelor juridice de drept privat.

La acel moment, reacțiile n-au încetat să apară.

Preşedintele interimar al Senatului Alina Gorghiu a declarat atunci că legea de protejare a avertizorilor de integritate nu a fost încă promulgată. Ea a mai spus că, în cazul în care analiza actului normativ va duce la concluzia că trebuie operate modificări tehnice, atunci acestea vor fi efectuate.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că este prematur să facă vreun comentariu privind legea avertizorilor de integritate, deoarece actul normativ este momentan atacat la CCR de către USR. Şeful statului a adăugat că este convins că în final legea va fi într-o formă bună şi va transpune acea directivă europeană.

Atacul președintelui USR, Cătălin Drulă

Imediat după ce a aflat decizia CCR, Drulă a intervenit public, reiterând și mesajul de amenințare al Laurei Codruța Kovesi.

„Îi cer președintelui Klaus Iohannis să întoarcă de urgență la Parlament legea avertizorilor de integritate. În forma actuală, legea descurajează dezvăluirea actelor de corupție și riscă să lase România fără bani europeni.

Nicio surpriză de la un CCR condus de un fost consilier al lui Ion Iliescu. Din dorința lui Marcel Ciolacu, Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă de a captura justiția și a elimina vocile care sesizează actele de corupția, România riscă să rămână fără banii din PNRR, așa cum a anunțat șefa Parchetului European de Justiție, Laura Codruța Koveși. Avertizez coaliția că nu poate călca în picioare statul de drept fără urmări. Fac încă un apel la PSD-PNL-UDMR să oprească acest asalt. România are nevoie de banii europeni pentru spitale, școli și autostrăzi, de banii europeni pentru dezvoltarea României”, a declarat Cătălin Drulă.