Lifestyle

Drumul Giganților, format din coloane hexagonale, create de o explozie masivă de lavă. E în Patrimoniul UNESCO 

Drumul Giganților, format din coloane hexagonale, create de o explozie masivă de lavă. E în Patrimoniul UNESCO 
reddit.com

Unul dintre cele mai uimitoare locuri de pe planetă este „Drumul Giganților” (Giants Causeway), care cuprinde aproximativ 40.000 de mii de coloane de bazalt, în mare parte hexagonale, care coboară ușor în mare.

Cum s-au format coloanele de bazalt

De-a lungul timpului, pietrele au fost formate fie de acțiunile geologice ale unui vulcan subacvatic, fie de un gigant pe nume Finn McCool, care a trăit și a luptat de-a lungul coastei de nord a Antrim, potrivit mai multor teorii.

Totuși, din punct de vedere științific, cele circa 40.000 de coloane de bazalt interconectate între ele, sunt rezultatul unei erupții vulcanice care a avut loc acum aproximativ 60 de milioane de ani.

Majoritatea coloanelor sunt hexagonale, dar pot fi găsite și coloane cu 4, 5, 7 sau opt fețe. Cea mai înaltă coloană este de circa 12 metri, iar lava solidificată are uneori o grosime de până la 28 de metri.

Giant’s Causeway se găsește în County Antrim, pe partea de nord-est a Irlandei de Nord, cam la 3 km nord de orașul Bushmills.

Drumul Giganților a fost explorat de numeroși vizitatori, care s-au minunat de formațiunile sale unice de stâncă. Situată pe una dintre cele mai spectaculoase linii de coastă din lume, formațiunile sale unice de stâncă au stat, timp de aproape 60 de milioane de ani, ca un meterez natural împotriva ferocității nestăpânite a furtunilor din Atlanticul de Nord.

Coloanele de bazalt se remarcă printr-o simetrie accidentată, care continuă să uimească turiștii, plimbările pe Calea Uriașilor fiind comparate cu călătoriile în timp, potrivit giantscausewayofficialguide.com.

Giant’s Causeway, Patrimoniu Mondial al UNESCO

Formațiunea, studiată intens de geologi a fost documentată pentru prima dată în 1693. Giant’s Causeway și împrejurimile sale de coastă au fost lăsate moștenire către National Trust (o organizație britanică care promovează conservarea minunățiilor naturale și arhitecturale) în 1961. Ulterior, situl a fost extins la aproximativ 200 de acri (80 de hectare); a fost desemnată în anul 1986 Patrimoniu Mondial al UNESCO, fiind protejat nu numai pentru frumusețea sa, ci și pentru că stâncile, țărmurile, mlaștinile și pajiștile sale care găzduiesc aproximativ 50 de specii de păsări, precum și peste 200 de specii de plante, scrie britannica.com.

În jurul Căii Uriașilor, oamenii s-au stabilit în secolul al XIX-lea, dar acum situl este nelocuit. Și totuși, Calea Uriașilor atrage aproximativ 300.000 de turiști anual. Se spune că această formațiune este opera uriașilor, în special a lui Finn Mac Cumhaill (MacCool), care a construit-o ca parte a unui drum către insula scoțiană Staffa (care are formațiuni stâncoase similare) din motive fie de dragoste, fie de război.