Lifestyle

Dulceață de gutui pentru IARNĂ. Rețetă rapidă, naturală, fără CONSERVANȚI

Dulceață de gutui pentru IARNĂ. Rețetă rapidă, naturală, fără CONSERVANȚI

Dulceața de gutui este o rețetă tipică din Spania, având cea mai puternică zonă de producție în Puente Genil și în Portugalia. În plus, tinde să se pregătească mult în țările din America Latină, însă și în România este un preparat adorat în rândul gospodinelor. Pentru că toamna și-a intrat în drepturi, este momentul ideal pentru a prepara această rețetă.

Dulceața și-a câștigat faima încă din secolul al XII-lea. Este adesea folosit pentru a acoperi sau umple prăjituri, umple fursecuri sau însoți mâncărurile cu brânză.

Rețetă de dulceață de gutui

Ingrediente:

  • 800gr (5) gutui
  • 1 lămâie
  • 600ml apă
  • 450gr Zahar
  • 2 cuișoare întregi sau măcinate

Cum se pregătește gemul de gutui:

Extrageți sucul de lămâie într-un pahar. Aveți grijă ca semințele să nu cadă atunci când le strângeți.

Tăiați gutuile în bucăți. Pune gutuile, apa și sucul de lămâie într-o oală. Se dau la foc mediu, până la punctul de fierbere. Odată ce fierbe, reduceți focul. Lasă-le să se gătească o oră.

Adăugați zahărul și dați focul la mediu. Se lasa pana se topeste zaharul, avand grija ca amestecul sa nu fiarba.

După ce s-au topit, adăugați cuișoarele. Se lasă de la 50 până la 60 de minute și se amestecă ocazional. Amestecul trebuie să se îngroașe și să capete o culoare somon.

Scoateți de pe foc și verificați textura. Dacă dulceața are bucăți, o puteți pune în blender pentru câteva minute, pentru a rupe bucățile. Acest lucru va depinde de gustul fiecăruia.

Se toarnă dulceața în borcane de sticlă stilizate anterior. După acest pas, borcanele se pun într-o oală cu apă clocotită timp de 20 de minute.

Proprietățile gutuilor

Acest fruct de toamnă conține substanțe nutritive foarte bune, de exemplu pectine, care ajută la scăderea colesterolului din sânge. De asemenea, conține taninuri, care oferă un efect astringent, prevenind constipația sau diareea. Aceasta reglează sistemul digestiv.

Este cunoscută și utilizarea sa în diete echilibrate și de slăbire, deoarece zahărul pe care îl conține este ușor de asimilat organismului. De asemenea, trebuie să știți că, datorită aceleiași calități, datorită conținutului său de zahăr, ar trebui consumat cu moderare.