Social

După 14 ani, în septembrie are loc recalcularea pensiilor! Vor beneficia trei milioane de pensionari

recalcularea pensiilor 15 ani
sursa foto: arhiva companiei

Recalcularea pensiilor, o schimbare majoră pentru seniorii din România, se pregătește să intre în vigoare la 1 septembrie 2024. Este prima actualizare semnificativă în ultimii 14 ani, din 2010. Expertiza adusă de Comisia Europeană și Banca Mondială a fost integrată în acest proces pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii al țării.

Principalul aspect al recalculării este tranziția de la punctul de pensie la punctul de referință, evaluat la 81 de lei. Acest punct va fi multiplicat cu numărul de puncte acumulate de fiecare pensionar, conform noilor criterii.

Recalcularea va aduce o creștere medie de 40% a pensiilor. Beneficiile vor varia în funcție de stagiu și alte criterii. De exemplu, cei cu o cotizare de peste 25 de ani vor primi puncte suplimentare pentru fiecare an lucrat peste pragul menționat.

Este important de menționat că această recalculare va fi automată, nu necesită cerere din partea pensionarilor. Cu toate acestea, nu toți cei cinci milioane de pensionari se vor bucura de o creștere a veniturilor. Aproximativ trei milioane de seniori vor beneficia de aceste schimbări.

Formula de calcul a pensiilor este bazată pe punctul de referință și numărul total de puncte, care includ contribuțiile, anii de stabilitate și cei necontributivi, potrivit RTV.