Categories: Lifestyle

Dușmanul poluării este o plantă miraculoasă. Se găsește peste tot

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieții sau funcția naturală a ecosistemelor. Acțiunea umană asupra atmosferei Pământului poate lua multe forme și a existat de când oamenii au început să utilizeze focul pentru agricultură, încălzire și gătitul alimentelor. În timpul revoluției industriale (secolele XVIII și XIX), poluarea aerului a devenit o problemă majoră.

În acest sens, experții au descoperit o „Super-plantă” care ar putea ajuta la absorbirea poluării de pe drumurile cu trafic accentuat este o specie de arbust decorativ din familia Rosaceae, Cotoneaster frigidus.

Pentru diminuarea problemelor de mediu precum poluarea aerului, inundațiile și valurile de căldură, oamenii de știință de la Societatea Regală pentru Horticultură au analizat eficiența tufișurilor asupra absorbției poluării. Ei au comparat diferite tipuri de arbuști precum cotoneaster, păducel și tuia gigantică.

În urma studiului, cercetătorii au descoperit că în șapte zile, un tufiș absoarbe poluarea produsă de o mașină în timpul deplasări de 800 kilometri.

Pe drumurile cu trafic accentuat, arbustul Cotoneaster franchetii a fost de cel puțin 20% mai eficient în absorbția poluării în comparație cu alte tufișuri, au spus cercetătorii, deși nu a fost observată nicio diferență pe drumurile mai liniștite.

„Pe drumurile urbane majore cu trafic îngreunat, am descoperit că speciile cu un coronament mai dens, precum cotoneaster, s-au dovedit mai eficiente”, a spus dr. Tijana Blanusa, cercetător principal al studiului.

„Am aflat că în doar șapte zile un tufiș îngrijit cu o lungime de 1 metru poate absorbi aceeași cantitate de poluare pe care o mașină a produce în timpul unei deplasări de 800 kilometri”, a adăugat dr. Blanusa.

Habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice

„Identificăm în continuare noi super-plante care au calități unice. Asta înseamnă că atunci când sunt combinate cu alte forme de vegetație acestea pot oferi beneficii crescute, iar în același timp reprezintă și habitate extrem de necesare pentru speciile sălbatice”, a precizat prof. Alistair Griffiths, director științific la RHS, citat de The Guardian.

„Spre exemplu, am descoperit că pereții cu iederă excelează atunci când vine vorba de răcorirea clădirilor, iar păducelul și ligustrum ajută la atenuarea precipitațiilor intense din timpul verii și la reducerea inundațiilor. Dacă sunt plantate în grădini și spații verzi unde problemele de mediu sunt predominante, aceste plante ar putea aduce schimbări importante în lupta împotriva crizei climatice”, a adăugat prof. Griffiths.

Mocanu Maria

Mă numesc Maria Mocanu! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 13 ani, cu nenumărate articole publicate despre vedete, mondenități, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale. Multe dintre materialele scrise de mine au avut la bază subiecte la zi din evenimentele la care am participat și din care mi-am conceput articolele publicate în spațiul online. Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar și criticile aduse sunt constructive pentru mine.

Recent Posts

Revoluție în sistemul de pensii! Creștere semnificativă pentru 60% dintre români

Potrivit anunțurilor oficialilor, aproximativ 60% dintre români vor vedea o creștere a pensiei de până…

3 ore ago

România investeste în securitatea energetică! Transgaz negociază terminale de gaze lichefiate în Grecia

România intenționează să devină acționar la două terminale de gaze lichefiate din Grecia, Volos și…

4 ore ago

U.E începe negocierile de aderare cu R.Moldova și Ucraina. Viktor Orban ar putea fi un obstacol

Oficialii Uniunii Europene se pregătesc să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina…

5 ore ago

Bucureștiul, din nou fără apă caldă. Când se termină lucrările

În București, peste 800 de blocuri au fost lăsate fără apă caldă. Situația este generată…

6 ore ago

Alegerile electorale pun presiune pe economia țării. Deficitul bugetar a ajuns la 5%

Deficitul bugetar pentru anul 2024 este de 5%. Totuși, fiind un an electoral atât la…

7 ore ago

Cei care au lucrat în condiții grele de muncă nu primesc niciun leu în plus la pensie! Dezavantajul recalculării

Pensionarii care au lucrat în condiții grele  de muncă sunt cei mai dezavantajați. Deși pensiile…

8 ore ago

This website uses cookies.