Categories: ActualEconomic

Economiştii de la Harvard laudă România şi o clasează pe locul 19 la categoria cea mai complexă și sofisticată economie din lume

Economia României este cotată a 19-a cea mai complexă și sofisticată din lume. Aceasta este concluzia unei analize realizată de economiștii de la Universitatea Harvard. Ascendența României în ierarhia structurată în Atlasul complexității economice este cu atât mai importantă cu cât țara noastră era pe locul 39 în 2000.

Economiştii de la Harvard laudă România şi o clasează pe locul 19 la categoria cea mai complexă și sofisticată economie din lume

Economiştii din Universitatea Harvard au făcut o analiză a evoluției economiei românești și au ajuns la concluzia că țara noastră are o economie complexă și sofisticată (a 19-a în lume, la acest capitol) și că ar urma să înregistreze o creștere medie de 2,9% până în 2030.

Complexitatea economică a unei țări nu este doar un indicator al dezvoltării, ci și al nivelului de sofisticare care definește produsele și serviciile pe care le exportă. Cele mai recente date incluse sunt pentru 2020, primul an al pandemiei.

În anii 1990, România era un exportator major de haine, încălțăminte și alte produse cu valoare adăugată minimă. Economia sa nu era complexă, iar țara s-a clasat pe locul 39 în clasamentul Harvard. În anii care au trecut, industria auto, electronică și IT au câștigat teren, sporind complexitatea economiei românești. Aderarea la UE și deschiderea ulterioară a granițelor au ajutat țara în dezvoltarea sa.

Poziția României

Indicatorul de complexitate nu analizează doar gradul de dezvoltare al țării, ci analizează în profunzime produsele și serviciile produse și exportate de o țară. În cazul nostru, se observă o creștere consistentă în acest clasament mondial, creștere care a devenit din ce în ce mai susținută după admiterea în UE în 2007. De la locul 39 în lume, în urmă cu 20 de ani, România a urcat cu aproape o poziție în fiecare an. Locul 19 este cea mai bună poziție a României, de când se realizează analiza.

Evoluție

În 1990, la startul comun pe care l-au avut toate economiile țărilor foste socialiste la ieșirea din comunism, România era cunoscută pe plan internațional drept un producător și exportator de produse cu o valoarea adăugată minimă. În ultimii ani, economia românească s-a diversificat, producând și exportând electronice, electrocasnice, servicii IT, autoturisme (inclusiv componente auto).

Situația actuală

„România este o țară cu venituri peste medie, este a 44-a cea mai bogată economie după PIB/cap de locuitor dintre cele 133 studiate. În ultimii cinci ani, PIB/cap de locuitor a crescut în medie cu 3,9%, peste media regiunii”, conform aceleiași surse.

Pe viitor

În analiza lor, economiștii de la Harvard estimează că ritmul de creștere a economiei românești va fi în jurul unei medii de 2,9%/an, până în 2030. De asemenea, PIB/cap de locuitor va crește cu 3,5%.

Concluzia studiului este: „Creșterea va putea fi obținută prin folosirea succeselor actuale și a know-how-ului dobândit pentru a dezvolta producția unor bunuri cu mai mare complexitate. Momentan, România este a 19-a cea mai complexă economie, conform Economic Complexity Index (ECI). Comparativ cu acum un deceniu, economia a devenit mai sofisticată”.

Adriana Coman

Recent Posts

Românii preferă cumpărăturile online! Comerțul electronic a ajuns la 7 miliarde de euro

Conform estimărilor GPeC, ARMO și ale principalilor actori din sector, valoarea comerțului electronic din România…

2 zile ago

Guvernul promite salarii mai mari în cultură. Angajații nemulțumiți îl somează pe Ciolacu

Guvernul a hotărât să mărească salariile pentru angajații nemulțumiți, inclusiv pentru cei care lucrează în…

2 zile ago

Economia României, în pericol! Previziunile Comisiei Europene

Conform ultimului raport al Comisiei Europene, economia României este estimată să crească cu 3,3% în…

2 zile ago

Temperaturile vor ajunge la 28 grade! Prognoza ANM

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, se prognozează că temperaturile vor înregistra o creștere în zilele…

2 zile ago

Pensionarii, amăgiți cu noua lege a pensiilor. Orele de muncă suplimentare nu sunt luate în calcul

Noua lege a pensiilor aduce schimbări semnificative în recalcularea pensiilor. Sunt vizați în  special pensionarii…

2 zile ago

MAE a emis o atenționare de călătorie! Este stare de urgență

MAE a emis o atenționare pentru călătorii români care se îndreaptă către Franța, cu referire…

2 zile ago

This website uses cookies.