Social

Efectele catastrofale ale reducerii TVA pentru produsele de bază: Amenință buzunarele românilor și produce haos în piață!

Alimente, sursa foto b365 prețurile alimentelor Paștelui
sursa foto b365

Reducerea cotei de TVA pentru produsele de bază, potrivit președintelui Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, ar afecta atât consumatorii, cât și producătorii autohtoni. El a continuat spunând că o astfel de alegere ar fi absurdă.

„Nu ar avea eficacitate și ar însemna, în plus, pierdere de venituri fiscale. Avem un deficit bugetar la 5 luni ce arata că, dacă nu se iau măsuri ferme de creștere a veniturilor fiscale, deficitul în 2023 nu va fi inferior celui de anul trecut (când a fost 5,74% din PIB), poate fi chiar mai mare”, a afirmat Dăianu.

Economia României e în stare proastă

Prin urmare, potrivit președintelui Consiliului Fiscal, este absolut imposibilă o consolidare bugetară cu mai mult de 3 puncte procentuale din PIB.

„În condițiile în care noi suntem cu bugetul cu apă la nas, în condițiile în care ne va fi foarte greu să ajungem la deficit bugetar la 5%, ținta fiind de 4,4%, să anunți reduceri de TVA, pentru mine este foarte rău. Execuția pe primele cinci luni e îngrijorătoare și, dacă nu se iau măsuri ferme, vom fi cu deficitul bugetar peste anul trecut, ceea ce e foarte rău. Ar trebui să eliminăm din scutiri, să umblăm la regimul microîntreprinderilor. Noi nu suntem în situația între a alege între bine și rău, ci între rău și mai rău.”, a spus Daniel Dăianu.

Dăianu a adăugat câteva detalii suplimentare la explicația sa:„Nu întâmplător Consiliul Fiscal și alți economiști lucizi au subliniat necesitatea de a reduce masiv din scutirile fiscale pentru a diminua deficitul bugetar. Este un semnal dat și anul trecut, ca și în analiza construcției bugetare pentru 2023. Vremurile sunt dificile, dar pot deveni și mai potrivnice, cu efecte mai dureroase pentru cetățeni, dacă nu facem o corecție bugetara ordonata”, a mai spus el.

Planul național de redresare și reziliență, potrivit președintelui Consiliului Fiscal, „poate sprijini reforme, ajuta finanțarea balanței externe și atenua din efectele contracționiste ale corecției bugetare. Îndrăzneală trebuie să existe, fie că 2023 este an preelectoral și chiar dacă voci ce preferă un regim fiscal ce le avantajează se opun cu vehemență”.

Ne bazăm pe PNRR

Potrivit HotNews, România va primi peste 2,7 miliarde de euro prin PNRR în septembrie 2023, din care 1,86 miliarde de euro nerambursabili și 0,88 miliarde de euro reprezintă un împrumut pe care statul va trebui să îl ramburseze.

Cu suma care mai trebuie încasată în prima lună de toamnă, România va fi primit aproximativ 10 miliarde de euro din cele 29,2 miliarde de euro alocate, după ce anterior a încasat 6,3 miliarde de euro din PNrR. Cu toate acestea, națiunea noastră mai are de semnat contracte pentru proiecte de cogenerare pe gaz de înaltă eficiență și de încălzire urbană, precum și pentru construcția a cel puțin 100 MW de capacitate nouă de centrale electrice.