Actual

Elena Udrea: nu există nici o diferenţă între un bărbat condamnat pentru omor şi o mamă condamnată pentru abuz în serviciu

Elena Udrea: nu există nici o diferenţă între un bărbat condamnat pentru omor şi o mamă condamnată pentru abuz în serviciu
foto: Facebook Elena Udrea

La aflarea veştii că fostul poliţist Cristian Cioacă petrece week endul în libertatea, Elena Udrea a reacţionat. Nu în sensul că ar avea ceva împotriva permisiei lui Cioacă, ci cu modul în care principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat în ţara noastră.

Elena Udrea: nu există nici o diferenţă între un bărbat condamnat pentru omor şi o mamă condamnată pentru abuz în serviciu

Într-un mesaj transmis pe contul său de Facebook,  Elena Udrea  a spus că nu are ceva împotriva permisiei lui Cioacă, este dreptul sau legal.

„Legislația privind executarea pedepselor cu inchisoarea este nu doar total ineficienta, Romania avand unul dintre cele mai mari grade de recidiva din Europa, ci si anacronica, ilogica, aberanta, in anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevarate drame umane, drame care nu aduc nici un beneficiu societatii, doar distrug vieti”, a scris Udrea.

Udrea spune că legea actuala nu face nici o diferenta intre un barbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii si o mama condamnata pentru furt din magazine ori abuz in serviciu, eventual cu un copil mic sau mai multi.

„Nu doar ca in ambele cazuri vizitele se pot primi doar in conditiile in care se folosește un “ dispozitiv de protectie” un geam care ajunge sa separe pe mama de copilul ei, dar si in cea ce priveste dreptul de a mentine contactul cu familia al detinutilor, tratamentul este identic. Adica, posibilitatea de a iesi din penitenciar pentru a te întâlni cu familia, este acelasi si pentru un barbat care merge sa bea o bere cu rudele sale ca si pentru o mama care ar vrea sa ii fie alaturi copilului sau cand este ziua lui de nastere, cand merge in prima zi la gradinita sau la scoala, cand are un examen important, sau cand are nevoie de alinarea mamei, pur si simplu”.

Pastrarea si consolidarea relatiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoana care se afla in inchisoare. Dar cu atat mai mult trebuie ocrotita si sustinuta relatia unui copil cu mama sa, cand aceasta este obligata sa lipseasca o perioada de timp de langa copil, mai scrie fostul ministru.

“Legislatia noastra nu are in vedere, in nici unul din aspectele pe care le trateaza, situatia copiilor al caror mame sunt in detentie. La fel, categoria de detinuti, mame, mame de copii mici, nu exista in viziunea legiuitorului nostru”.

Asta arata lipsa de intelegere a rolului pedepselor raportat la societate, spune Udrea, a nevoiii de a sprijini dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor, evitand pe cat este posibil dobandirea de catre acestia a unui comportament de risc, in conditiile in care este demonstrate cu studii recente, ultimul realizat anul acesta in Statele Unite, ca copii ale caror mame sunt in detentie rămân cu trauma pentru restul vietii si un procent important dintre acestia ajung sa incalce legea ei înșiși.