Actual

Elena Udrea, tot mai aproape de libertate. ÎCCJ a admis cererea Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale

Elena Udrea, tot mai aproape de libertate. ÎCCJ a admis cererea Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, luni, cererea Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale cu privire la articolul de lege care a permis anterior ÎCCJ să ceară un aviz de la CJUE. În baza avizului CJUE, ÎCCJ a respins contestația în anulare formulată de Udrea în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea, tot mai aproape de libertate. ÎCCJ a admis cererea Elenei Udrea de sesizare a Curţii Constituţionale

Elena Udrea a fost adusă luni din penitenciar la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a lua parte la dezbaterea unui recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac prin care fostul ministru încearcă să obţină anularea condamnării de şase ani închisoare primită în dosarul „Gala Bute”.

Îmbrăcată într-un deux-pieces de culoare crem şi cu pantofi roz în picioare, Elena Udrea a fost adusă în sala de judecată, flancată de femei-gardian de la penitenciar.

Aşezată pe un scaun obişnuit, în condiţiile în care a fost eliminată boxa acuzaţilor din camera unde se desfăşoară procesul, Elena Udrea a avut libertatea să vorbească cu avocaţii săi, să-şi salute soţul, Adrian Alexandrov.

Timp de peste trei ore, avocaţii săi au încercat să-i înduplece pe cei cinci judecători ai completului să anuleze condamnarea primită de Udrea şi să dispună rejudecarea cazului de la zero, conform Agerpres.

În ultimul cuvânt, Elena Udrea a solicitat să fie achitată, susţinând că este ţinută de câteva luni ilegal în închisoare.

„Eu stau ilegal în puşcărie de şase luni. Este vorba de libertatea mea. Mi se impută suma de 8 milioane lei, care reprezintă publicitatea pe care trebuie să o plătesc personal. Cei care nu au acceptat să facă denunţuri au ajuns la puşcărie. În schimb, cei care au avut atribuţii în minister au scăpat. Nastasia şi Bute au avut interes să fie organizată gala. Nastasia mergea la toate meciurile lui Bute (…) Regret că nu am avut parte de o justiţie dreaptă în România. Sper că, de data aceasta, completul de judecată nu a intrat cu decizia deja luată. Solicit achitarea mea pentru toate capetele de acuzare”, le-a spus Udrea judecătorilor.

Magistraţii au amânat însă o decizie în acest caz pentru data de 24 octombrie

Pe de altă parte, judecătorii au admis o cerere a Elenei Udrea şi au sesizat Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

În schimb, au respins o solicitare de sesizate a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi un aviz consultativ de la CEDO.

„Admite cererea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 2 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 173/2022 pentru adoptarea unor măsuri necesare punerii în aplicare a Protocolului nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, formulată de recurenta condamnată Udrea Elena Gabriela în dosarul nr. 309/1/2019. Dispune sesizarea Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate invocată”, se arată în minuta ÎCCJ.

Textul de lege pe care e sesizată CCR:

„(1) Înalta Curte de Casație și Justiție poate solicita Curții Europene a Drepturilor Omului emiterea unui aviz consultativ cu privire la chestiuni de principiu privind interpretarea ori aplicarea drepturilor și libertăților din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau din protocoalele la aceasta, în cazul în care apreciază că avizul consultativ este necesar pentru clarificarea unor aspecte ale cauzei în vederea pronunțării hotărârii:

b) în materie penală, când este învestită cu judecarea cauzei în primă instanță ori în ultimă instanță în căile ordinare de atac sau, după caz, în procedura sesizării în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept.”

Avocata Silvia Uscov: Din punctul de vedere al legii sunt de 100% şanse de a fi eliberată

Înainte de începerea procesului, avocata fostului ministru, Silvia Uscov, susținea că din punctul de vedere al legii sunt de 100% de a fi eliberată, dar nu și din punct de vedere mediatic.

„Din punctul de vedere al legii sunt de 100% pentru că motivele au fost expuse pe larg. Din punctul de vedere practic, acum șansele sunt mici. De ce? O soluție de achitare pentru doamna Elena Udrea, mediatic, ca presiune publică, este destul de greu de admis. Să sperăm că Înalta Curte de Casație și Justiție va depăși presiunea.

Suntem în ultima cale de atac pe care am putut să o promovăm intern. Pe abuz în serviciu este condamnată pentru faptul că a fost ministru. Nu este nicio atribuție pentru care este vinovată. Nu a existat un rezultat concret”, a declarat avocata Silvia Uscov în dialogul purtat cu jurnaliștii care o așteptau luni la ÎCCJ.