Social

Epidemie de gripă în Polonia. Peste 300.000 de cazuri, în ultima săptămână. Diferența între gripă, viroză și virusul covid

gripa
Infoactual

Responsabili din sănătate ai Poloniei au declarat că, în țara lor, este epidemie de gripă. Numărul cazurilor a crescut progresiv astfel încât specialiștii epidemiologi polonezi spun că îmbolnăvirile cresc pe zi ce trece.

Epidemie de gripă în Polonia. Peste 300.000 de cazuri, în ultima săptămână. Diferența între gripă, viroză și virusul covid

50.000 de cazuri pe zi, a spus ministrul Sănătății polonez, care a confirmat că cele mai dificile cazuri se înregistrează la copii. 1600 de pacienți cu gripă sunt acum internați în spitalele din Polonia.

Autoritățile de la Varșovia spun că vârful epidemiei nu a fost atins, astfel încât va fi accelerată campania de vaccinare antigripală. Polonia a înregistrat în ultima săptămână peste 300.000 de cazuri de gripă.

Începând cu ianuarie 2023, medicii polonezi au anunțat că vor folosi teste diferite pentru identificarea virusului gripal.

Între timp, primul lucru pe care îl fac oamenii când se îmbolnăvesc, oriunde s-ar afla, în întrega lume, este să se întrebe dacă au contactat virusul pandemic covid-19, aceasta rămânând în continuare temerea numărul unu atunci când ne îmbolnăvim.

Dar cum știm care este diferența între viroza, gripă și covid 19

Infoactual a vorbit cu medicul consultant Zinaida Lozovschi, medic specialist medicină generală, șef secție ATI, care a spus că diferența între cele două afecțiuni de sezon (gripa și viroza respiratorie) și virusul pandemic covid-19 este semnalată de testul clasic, pe care îl putem cumpăra de la orice farmacie.

Toate trei – gripa, viroza cât și covid-19 – sunt boli respiratorii contagioase, doar că sunt cauzate de virusuri diferite, care se răspândesc în sezonul rece.

Gripa este o boală infecțioasă cauzată de un virus Influenza. Trei tipuri din cele patru ale virusului Influenza afectează oamenii: tipurile A, B și C.Simptomele pot fi ușoare sau severe. Cele mai întâlnite simptome sunt: febră, congestie nazală, durere de gât, dureri musculare, dureri de cap, tuse, strănut și starea de oboseală. Aceste simptome se instalează de obicei la două zile după expunerea la virus și durează mai puțin de o săptămână. Cu toate acestea, tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni.

De obicei, virusul este răspândit pe calea aerului de la tușit și strănutat. Acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori pe distanțe relativ scurte, de aproximativ doi metri. Se poate răspândi și prin atingerea suprafețelor contaminate de virus, urmată de atingerea gurii sau a ochilor. O persoană poate fi contagioasă pentru ceilalți atât înainte de apariția simptomelor, cât și în timpul manifestării acestora. Infecția cu virusul gripal poate fi confirmată prin verificarea prezenței virusului în gât, spută și nas.

Spălarea frecventă a mâinilor reduce riscul de răspândire a virusului. Purtatul măștii chirurgicale de către o persoană bolnavă poate, de asemenea, reduce riscul răspândirii. Vaccinarea anuală împotriva gripei este recomandată de OMS, mai ales pentru cei ce prezintă un risc ridicat. Medicamentele antivirale pot fi folosite pentru a trata gripa, dar numai sub stricta supraveghere a medicului.

Viroza respiratorie reprezintă o boală infecțioasă virală a căii respiratorii superioare ce afectează îndeosebi zona nazală. Ea mai este cunoscută și sub denumirea de rinofaringită, rinită acută, guturai sau popular, răceală. Simptomele care apar pot include tuse, dureri la nivelul gâtului, secreții nazale (rinoree) și senzația de strănut. Uneori este prezentă și febra, care în mod obișnuit dispare în decurs de cel mult 7-10 zile. Cu toate acestea, unele simptome pot continua să persiste până la trei săptămâni. Dintre cele peste 200 de virusuri cunoscute ce pot determina apariția răcelii, rinovirusurile sunt cel mai des întâlnite.

Infecțiile tractului respirator superior sunt împărțite în funcție de zona afectată. Viroza respiratorie afectează în primul rând nasul, gâtul (faringită) și sinusurile (sinuzită). Ocazional, poate apărea și o conjunctivită la unul dintre ochi sau chiar ambii ochi. Simptomele sunt în cea mai mare parte declanșate mai degrabă de răspunsul autoimun al organismului la infecție. Și aici, principala modalitate de prevenție constă în spălarea mâinilor și purtarea unei măști medicale de protecție.

Viroza respiratorie este cea mai frecventă boală care cauzează infecție la oameni. De regulă, un adult poate răci de 2-3 ori într-un an, iar un copil de 6-12 ori.

Aceste tipuri de infecții există în rândul oamenilor încă din antichitate.

Simptomatologia covid este în prezent asemănătoare cu o banală viroză sezonieră, însă singurul aspect care poate să facă diferența este testul pe care putem să-l facem, este testul din farmacie sau mai sigur ar fi cel obținut printr-un tampon nazal care poate fi prelucrat foarte ușor în acest moment, în foarte multe cabinete ale medicului de familie.

Covid-19, cunoscut sub numele de sindromul respirator acut sever și pneumonia Wuhan, este un sindrom respirator viral cauzat de coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2). Acesta este sindromul implicat în pandemia de coronavirus 2019-2020.

Covid-19 a apărut în 2019, în China. Modul primar de infecție la om este transmiterea om-om, care are loc în general prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate care sunt expulzate prin strănut, tuse sau expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de între 2 și 14 zile, cu o medie de 3 zile, deși au fost raportate cazuri cu o perioadă de incubație de până la 24 de zile. Transmiterea poate fi limitată prin vaccinare, spălarea pe mâini, igienă, purtarea de măști chirurgicale și prin păstrarea distanțării fizice.