Diverse

Este bine să știm: Ce trebuie să facem dacă pierdem cardul de sănătate

Este bine să știm: Ce trebuie să facem dacă pierdem cardul de sănătate
EVZ

Se întâmplă uneori să pierdem lucruri, iar cardul de sănătate se poate afla printre acestea. Dar cum orice problemă matematică are o rezolvare, tot așa și duplicatul cardului de sănătate îl putem găsi la forul responsabil și emitent.

Este bine să știm: Ce trebuie să facem dacă pierdem cardul de sănătate

Asiguraţii care au pierdut sau care şi-au deteriorat cardul de sănătate pot să solicite eliberarea unui card duplicat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din orașul sau localitatea unde se află domiciliu, reședința din România.

În cazul pierderii, mai întâi trebuie depusă o cerere la CAS. Ulterior, vom plăti suma de 12,97 lei, ceea ce reprezintă contravaloarea cheltuielilor de producere a noului card. Plata se face la casieria CAS, cu cardul sau prin transfer bancar în contul CAS, cont deschis la Trezorerie.

Cum vom beneficia de servicii medicale fără card

Până în momentul în care vom primi noul card, potrivit legiilor în vigoare, asiguraţii pot să aibă acces la servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului de sănătate, care are o valabilitate de 60 de zile. Actul este eliberat în momentul în care se depune cererea pentru emiterea cardului duplicat.

Dacă asiguratul nu intră în posesia cardului în perioada de valabilitate a adeverinţei de înlocuire, acesta trebuie să solicite de la CAS eliberarea unei noi adeverinţe de înlocuire.

Asiguraţii care refuză să utilizeze cardul de sănătate, din motive personale sau religioase, trebuie să depună o cerere în scris la CAS, în care să menţioneze și motivele refuzului. De asemena, ei vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit deja.

Există și beneficiari de servicii medicale în baza unei adeverinţe de înlocuire a cardului, cu termen de valabilitate trei luni. Adeverinţa va fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu şi nu va rămâne la furnizorul de servicii medicale, au spus specialiștii în asigurare.

Datele de identificare a tuturor centrelor CAS și informații suplimentare putem găsi pe site-ul de specialitate a acestei instituții a statului român.