Social

Este bine să știm. Cum putem face analize gratuit atunci când laboratoarele au ajuns la fundul sacului și nu mai au fonduri

Foarte mulți oameni s-au trezit într-o situație neplăcută. Când medicul de familie a recomandat să își facă analizele gratuit, că doar plătesc asigurările medicale, s-au lovit de o problemă ca într-o reclamă televizată – ”la sfântu așteaptă”.

Este bine să știm. Cum putem face analize gratuit atunci când laboratoarele au ajuns la fundul sacului și nu mai au fonduri

Prevenția este o adevărată ”mină de aur”, dacă îi acordăm atenție din timp. Trebuie să fiți asigurați, să aveți vârsta de 40 de ani sau peste și neapărat să existe biletul de trimitere de la medicul de familie.

Pacienții asigurați cu vârsta de 40 de ani și peste beneficiază, anual, în cadrul programului de prevenție, la 3 consultații de evaluare a riscului individual,  acordate de către medicii de familie, într-un interval de maxim șase luni consecutive.

Această categorie de persoane asigurate pot beneficia, o singură dată pe an, de un set de analize de laborator, în cadrul consultațiilor preventive, chiar dacă nu acuză, la momentul adresării, probleme de sănătate.

Analizele recomandate de către medicul de familie pot fi  decontate în afara plafonului alocat laboratoarelor care au contracte semnate cu casele de asigurări de sănătate. Prin urmare, niciun laborator de analize aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate nu poate refuza acordarea acestor sevicii medicale, chiar dacă fondul acordat pe luna în curs a fost epuizat.

”Analiza efectuată la nivelul CAS Iasi, la un an de la introducerea acestor facilități legate de consultațiile și analizele medicale de prevenție, ne arată un grad foarte mic de interes din partea persoanelor asigurate, posibil și din cauza lipsei de informare.

Este știut faptul că prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore.

Recomandăm persoanelor asigurate să se prezinte la  cabintele medicilor de familie, chiar dacă nu prezintă nici un simptom, pentru a beneficia de consultații și analize medicale preventive gratuite, în vederea stabilirii gradului de risc de îmbolnăvire”, a declarat dr. ec. Radu Țibichi, Directorul general al Casei de Asigurări de Sănatate (CAS) Iași, pentru BZI.

Dr. ec. Radu Țibichi, directorul general al Casei de Asigurări de Sănatate (CAS) Iași. Foto: nordestnews

Care sunt analizele ce ajută la o prevenție eficientă

Analizele medicale de care pot beneficia pacienții cu vârsta de 40 de ani și peste, în cadrul programului de prevenție, sunt următoarele: hemoleucogramă completă, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), gliemie, colesterol seric total, LDL colesterol, creatinină serică, PSA (antigenul specific prostatic) la bărbați, TSH (hormonul de stimulare tiroidiană), FT4 (tiroxina liberă- un indicator al funcției tiroidiene) la femei.

Asigurații cu boli cronice pot beneficia, la rândul lor, de analize de laborator/imagistică gratuite, pe baza biletului de trimitere, indiferent dacă s-a epuizat plafonul alocat laboratoarelor aflate în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate, pentru monitorizarea uneia dintre aceste afecțiuni: COVID-19 (la externarea din spital, sau după încetarea perioadei de izolare), boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare.

”În ceea ce privește monitorizarea categoriilor de boli cronice menționate, putem spune că indicatorii ne relevă faptul că la nivelul medicilor prescriptori aceste facilități se cunosc și reprezintă un mare ajutor pentru pacienți.

Faptul că aceste investigații se decontează în afara plafonului contractat cu laboratoarele conduce pe de o parte la desfășurarea unui act medical de calitate și, pe de altă parte, la crearea unui buget suplimentar pentru celelalte categorii de pacienți.

Dacă la nivelul anului 2020, în județul Iași se cheltuiau în medie, lunar, pentru investigații paraclinice, aproximativ 2,4 milioane lei, în prezent, cheltuielile au crescut semnificativ ajungând la peste 4,5 milioane lei”, a mai menționat dr. ec. Radu Țibichi.

Dar până să se dezmeticească responsabilii și angajații laboratoarelor de analize, oamenii sunt nevoiți să-și aștepte rândul cu zile și luni în șir. Iar dacă vor mai repede, aceștia trebuie să scoată bani din buzunarul și așa sărăcit, de a plăti respectivele analize, vitale pentru sănătate.

Ce trebuie să cereți medicului de familie ca să faceți analize gratuite

Dr. ec. Radu Țibichi a indicat și ce trebuie să facă și să ceară pacienții cu boli cronice medicului de familie dacă sunt în situația de a efectua analize de laborator gratuite. Categoric, fiecare medic de familie cunoaște aceste reglementări legale, dar e bine să le știe și pacienții și să solicite.

*Asigurații cu boli cronice pot beneficia de analize de laborator/imagistică gratuite, pe baza biletului de trimitere, indiferent dacă s-a epuizat plafonul alocat laboratoarelor aflate în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate pentru monitorizarea uneia dintre următoarele afecțiuni: COVID-19 (la externarea din spital, sau după încetarea perioadei de izolare), boli oncologice, diabet zaharat, boli cardiovasculare, boli rare, boli neurologice, boli cerebrovasculare.

”În ceea ce privește monitorizarea categoriilor de boli cronice menționate, putem spune că indicatorii ne relevă faptul că la nivelul medicilor prescriptori aceste facilități se cunosc și reprezintă un mare ajutor pentru pacienți. Faptul că aceste investigații se decontează în afara plafonului contractat cu laboratoarele conduce pe de o parte la desfășurarea unui act medical de calitate”, a mai adăugat Dr. Ec. Radu Țibichi.

*Medicul care face recomandarea va emite bilet de trimitere distinct și va înscrie, după caz, următoarele:

– «Monitor 1» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare;
– «Monitor 2» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice;
– «Monitor 3» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor cu diabet zaharat;
– «Monitor 4» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli cardiovasculare;
– «Monitor 5» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli rare;
– «Monitor 6» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli neurologice;
– «Monitor 7» – dacă investigaţiile paraclinice se recomandă pentru monitorizarea pacienţilor diagnosticaţi cu boli cerebrovasculare.

Foto: arhiva