Social

Este bine să știm în caz de nevoie. Lista unde pot fi efectuate teste Covid-19, în România

Este bine să știm în caz de nevoie. Lista unde pot fi efectuate teste Covid-19, în România
Foto: EVZ

Pentru călătoriile în străinătate, deoarece încă mai este sezonul vacanțelor, sau doar pentru liniștea sufletească, proprie sau a celor dragi, este bine să știm unde putem să efectuăm un test covid-19, într-un centru, aprobat, avizat și autorizat de Minsterul Sănătății de la București.

Este bine să știm: Lista unde pot fi efectuate teste Covid-19, în România

Ministerul Sănătății a actualizat Lista unităților de specialitate care realizează testarea RT-PCR pentru stabilirea diagnosticului de sindrom respirator acut sever determinat de noul coronavirus cu laboratoarele acreditate (adrese/numere de contact), conform prevederilor legale în vigoare.

Toate unitățile din Listă au obligația de a asigura cu prioritate diagnosticul pentru pacienții din unitățile sanitare, persoanele suspecte din cadrul anchetelor epidemiologice, precum și a persoanelor din grupurile de risc, conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică- Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.

SPITALUL JUDEȚEAN DE URGENȚĂ ALBA IULIA – Alba Iulia, Strada Crișanei, nr. 1A

SPITALUL MUNICIPAL BLAJ Blaj, Strada Poet Andrei Mureșanu, nr. 16

SPITALUL ORĂȘENESC „DR. ALEXANDRU BORZA” ABRUD Abrud, Strada Republicii, nr. 13

SPITALUL ORĂȘENESC CÎMPENI Cîmpeni, Strada Horea, nr. 63

SPITALUL MUNICIPAL SEBEȘ Sebeș, Strada Șurianu, nr. 41

SPITALUL ORĂȘENESC CUGIR Cugir, Strada Nicolae Bălcescu, nr. 5

SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE AIUD Aiud, Strada Ecaterina Varga, nr. 6

SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ ARAD Arad, Strada Andreny Karoly, nr. 2-4

SPITALUL ORĂŞENESC INEU Ineu, Strada Republicii, nr. 2

SPITALUL ORĂŞENESC LIPOVA Lipova, Strada Aurel Vânătu, nr. 11

SPITALUL DE BOLI CRONICE SEBIŞ Sebiș, Strada Piața Tineretului, nr. 2

Program de lucru este Luni-Vineri, cu excepția zilelor de week-end și sărbători legale, potrivit Ministerului Sănătății.

Lista completă a centrelor din toate regiunile României, inclusiv București – click aici.

Simptome covid-19

Simptomele infecției cu virusul SARS-CoV-2 variază în severitate, de la forme asimptomatice până la forme grave, soldate cu deces.

Simptomele de la varianta inițială a covid-19: febră, tuse, durere în gât, slăbiciune generală, oboseală și durere musculară. Anosmia (pierderea simțului mirosului) și ageuzia (pierderea simțului gustului) au fost recunoscute ca simptome in cadrul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Cele mai severe cazuri pot dezvolta pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută și alte complicații, toate putând duce la deces.

Riscul de a dezvolta forme severe il au persoanele cu vârsta înaintată. Persoanele cu vârsta peste 60 de ani și cele cu multiple condiții de sănătate subiacente (de exemplu, hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii cronice și imunosupresie) sunt considerate a fi mai expuse riscului de a dezvolta simptome severe.

Omicron (B.1.1.529) este o variantă a SARS-CoV-2 raportată pentru prima dată Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de către Rețeaua de supraveghere genomică din Africa de Sud la 24 noiembrie 2021.

Omicron, tulpina COVID-19, este cea mai transmisibilă variantă a bolii de până acum. Ea prezinta 50 de mutatii, iar 32 dintre acestea se află în proteina spike. În urma unor experimente realizate în laborator, cercetătorii de la Li Ka Shing Faculty of Medicine, Hong Kong, au descoperit că tulpina Omicron se poate înmulți de 70 de ori mai rapid decât Delta și varianta inițială a bolii în țesuturile care căptușesc căile respiratorii.

Aceasta reprezintă una dintre explicatiile care ar putea justifica transmiterea rapidă. În același timp, specialiștii au remarcat și că tulpina Omicron se multiplică în țesuturile pulmonare de zece ori mai lent decât varianta originala a COVID-19, caracteristică ce ar putea duce la o formă mai putin severă a bolii.