Lifestyle

Este canabisul dăunător sau are mai multe beneficii? Ultimele studii au adus răspunsurile

canabis Sursă foto Sfatul Parintilor
Sursă foto: Sfatul Parintilor

Folosești – sau te gândești să folosești – marijuana pentru a te ajuta cu anxietatea, durerea, spasmele musculare, greața în timpul sarcinii, somnul slab și multe altele? S-ar putea să fiți surprins să descoperiți că există puține dovezi de calitate cu privire la beneficiile marijuanei, potrivit unei noi analize a peste 100 de studii clinice și meta-analize.

„După ce am aplicat criterii cantitative foarte stricte și am luat în considerare atât studiile observaționale, cât și studiile experimentale, majoritatea asocierilor dintre canabis și rezultatele în materie de sănătate au fost susținute de o credibilitate foarte scăzută sau scăzută”, a declarat autorul studiului, Dr. Marco Solmi, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea din Ottawa și cercetător la Institutul de Cercetare al Spitalului Ottawa din Canada.

De fapt, o mare parte dintre cele mai convingătoare dovezi din studiu au indicat potențialele efecte nocive ale consumului de marijuana, în special pentru femeile însărcinate, pentru orice persoană cu tulburări de sănătate mintală și pentru adolescenții și adulții tineri care reprezintă în prezent majoritatea consumatorilor de canabis.

Studiile relevă multe informații importante

„Cele mai îngrijorătoare constatări sunt efectele dăunătoare multidimensionale ale canabisului asupra funcției cerebrale, reflectate de asocierile cu cogniția slabă și tulburările mentale”, a declarat Solmi.

„Dacă asociem aceste constatări cu faptul că aproape 2/3 dintre cei care suferă de tulburări mintale au debutul înainte de vârsta de 25 de ani, sună rezonabil să afirmăm că canabisul ar trebui evitat în straturile mai tinere ale populației”, a mai spus el.

Revizuirea a constatat unele beneficii ale consumului de canabis, în special în ceea ce privește „reducerea convulsiilor, durerile cronice și spasmele musculare”, a declarat Carol Boyd, director fondator al Centrului pentru Studiul Drogurilor, Alcoolului, Fumatului și Sănătății de la Universitatea Michigan din Ann Arbor, care nu a fost implicat în studiu.

Cu toate acestea, majoritatea studiilor privind convulsiile, greața și durerea au investigat impactul canabisului sintetic sau al extractelor fabricate cu grijă, a declarat farmacologul clinic Robert Page II, care a prezidat grupul de redactare medicală pentru declarația științifică din 2020 a Asociației Americane a Inimii privind marijuana. De asemenea, Page nu a fost implicat în studiu.

Astfel de medicamente pe bază de canabis fabricate în laborator au standarde extrem de ridicate și pot fi chiar reglementate de către US Food and Drug Administration, ceea ce nu este cazul majorității produselor pe care membrii publicului le pot cumpăra de la dispensarul lor local de canabis, a declarat Page.

„Așadar, din punct de vedere al sănătății publice, nu vreau ca persoanele să citească acest lucru și să spună: „Oh, pot să mă duc la dispensarul meu și să îmi rezolv durerea”. Răspunsul este nu, pentru că produsele pe care pacienții le folosesc în lumea reală sunt rareori evaluate în aceste studii”.

Care ar putea fi riscurile

În ceea ce privește ameliorarea simptomelor de anxietate, depresie și alte tulburări mentale, analiza nu a constatat niciun beneficiu. De fapt, opusul este de fapt adevărat, a spus Solmi.

Sănătatea mintală poate fi afectată în mod dramatic de canabis, a constatat analiza. Utilizarea drogului a crescut riscul de apariție a unei tulburări psihotice sau de sănătate mintală, iar utilizarea acestuia după apariția unei afecțiuni mintale a înrăutățit rezultatele clinice, a constatat studiul.

„De exemplu, la persoanele cu psihoză, canabisul crește riscul de recidivă și înrăutățește cogniția”, a explicat Solmi.

Psihoza, adesea definită ca o tulburare emoțională atât de gravă încât o persoană pierde contactul cu realitatea, poate apărea la persoanele cu schizofrenie, tulburare bipolară sau depresie severă. De asemenea, poate fi declanșată și de „privarea de somn, anumite medicamente eliberate pe bază de rețetă și abuzul de alcool sau droguri”, potrivit Institutului Național de Sănătate Mintală.

Femeile însărcinate apelează prea des la canabis pentru a-și calma greața, în special în primul trimestru, potrivit unor studii. Cu toate acestea, analiza a găsit dovezi „convingătoare” privind o legătură între consumul de canabis și riscul de a avea un copil mic și cu greutate mică la naștere.

„Cea mai mare parte a literaturii privind greața în timpul sarcinii se referă la canabisul eliberat pe bază de prescripție medicală, care este fabricat sintetic și controlat cu atenție în ceea ce privește doza, calitatea și nivelurile de THC”, a declarat Page.

Delta-9-tetrahidrocannabinol sau THC, sau THC, este partea din planta de canabis care produce un „high” – un motiv cheie pentru care marijuana ajută la greață și durere, a adăugat el.

„Acesta modifică percepția, ceea ce poate afecta experiența durerii”, a spus Page. „Nu recomand femeilor însărcinate să folosească canabis, deoarece este legat de o greutate mică la naștere și, pe baza datelor de pe animale, poate avea efecte asupra creierului fetal. De asemenea, canabisul poate fi transmis copilului în timpul alăptării – de ce să ne asumăm acest risc când există alte opțiuni mai sigure?”.

Consumul nu este recomandat adolescenților

Modificarea percepției și a realității în timp ce creierul este încă în curs de dezvoltare, așa cum se întâmplă în timpul adolescenței și la începutul vârstei de 20 de ani, este periculoasă pentru cogniție și pentru sănătatea mintală, a constatat studiul.

„Adolescenții și adulții tineri, în special, ar trebui să fie conștienți de faptul că canabisul poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății lor mintale, ar trebui să primească informații adecvate cu privire la efectele canabisului, nu ar trebui să consume canabis sau ar trebui să își monitorizeze sănătatea mintală dacă decid să îl consume”, a adăugat el.

Dincolo de simptomele psihiatrice, studiile clinice au găsit dovezi convingătoare între canabis și efectele negative asupra memoriei, a cogniției verbale și a memoriei vizuale, se arată în studiu.

„Canabisul înrăutățește mai multe domenii ale cogniției”, a spus Solmi. „Lucrarea noastră nu poate răspunde dacă efectele sunt permanente sau nu și ar trebui efectuate mai multe cercetări pe această temă”.

Tinerii ar trebui „să înceteze să mai consume canabis dacă observă o scădere a realizărilor educaționale, a conexiunilor sociale, a sănătății mentale sau a funcționării în general”, a adăugat el.

Există și beneficii

Printre domeniile în care marijuana s-a dovedit a fi de ajutor se numără tulburările de convulsii, spasmele musculare, durerea cronică și somnul – dar numai pentru anumite persoane, potrivit studiului.

„Canabidiolul (CBD) este benefic pentru epilepsie, iar medicamentele pe bază de canabis pot îmbunătăți spasticitatea la persoanele cu scleroză multiplă, durerea în cazul afecțiunilor dureroase cronice, și somnul la persoanele care suferă de cancer”, a declarat Solmi.

„În general, canabisul a fost eficient în ameliorarea durerii prin mai multe măsuri ale durerii la diferite populații, a spus el. Cu toate acestea, „nu există” nicio dovadă că canabisul îmbunătățește somnul la populația generală”.

Și nimeni care suferă de oricare dintre aceste afecțiuni nu ar trebui să se auto-medicheze cu canabis, a subliniat Solmi.

„Cei care suferă de epilepsie, scleroză multiplă sau dureri cronice ar trebui să ceară sfatul medicului și să nu își trateze singuri simptomele cu canabis, având în vedere că acesta poate fi asociat cu evenimente adverse, ca orice substanță sau medicament care este prescris în mod obișnuit”, a spus Solmi.

Cu toate acestea, analiza a constatat că concluziile cu grad ridicat de certitudine în oricare dintre direcții – pozitive sau negative – au fost puține și rare, a declarat Cinnamon Bidwell, profesor asociat de psihologie și neuroștiințe la Universitatea Colorado Boulder, care nu a fost implicată în cercetare, potrivit CNN.

„Această literatură a fost puternic limitată de barierele de reglementare care restricționează cercetarea în domeniul canabisului”, a spus ea. „Cea mai mare concluzie care se desprinde din acest rezumat este necesitatea de a oferi căi de acces pentru ca cercetătorii să efectueze mult mai multe studii riguroase și valide privind daunele și beneficiile formelor de canabis accesibile pe piețele legale”.