Actual

Este ultima zi a stării de alertă. Tensiuni între puterile statului privind prelungirea acesteia

Este ultima zi a stării de alertă. Tensiuni între puterile statului privind prelungirea acesteia au apărut în ultima perioadă.  Este ultima zi a stării de alertă și Guvernul se pregătește pentru prelungirea acestei măsuri, despre care majoritatea specialiștilor spun că ar fi în continuare necesară, în contextul epidemiologic actual.

Decizia ar urma să fie luată în ședința Executivului, programată astăzi la prânz, după o reuniune a Comitetului pentru Situații de Urgență. Potrivit premierului, starea de alertă ar urma să fie prelungită cu 30 de zile. Premierul Ludovic Orban susţinea că este necesar ca această măsură să fie prelungită, pentru că astfel vor fi menținute în vigoare toate reglementările care garantează protecția cetățenilor, împotriva pandemiei cu COVID-19.

Ludovic Orban: Decizia de prelungire a stării de alertă este o decizie care este susținută de aproape toți specialiștii, alături de care am muncit în această perioadă și care consideră că este singura soluție reală care permite Guvernului și autorităților implicate în bătălia cu COVID, să aibă la dispoziție toate instrumentele necesare pentru a ține în frâu răspândirea acestui virus.

Dacă Executivul va prelungi starea de alertă, actul normativ va fi publicat astăzi în Monitorul Oficial, după care el va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere.

În legislativ însă situația se complică. PSD, care are cei mai mulți parlamentari, a deci să nu voteze o prelungire mai mare de 15 zile. Are și alte condiții, despre care a vorbit ieri liderul interimar al social-democrațiilor, Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Tot ce ține de sănătatea românilor va fi votat de către Partidul Social Democrat. Exclus să votăm în continuare achiziții directe și multe alte aberații care au fost în aceste trei luni de zile. Împreună cu colegii am decis: nu ar fi prelungită cu mai mult de 15 zile.

Social-democrații ar dori să fie redeschise și bisericile pentru accesul în interior, teatrele și chiar restaurantele. Pentru acestea din urmă au pregătit și o lege specială. Categoric împotriva prelungirii stării de alertă sunt România și ALDE, care nu s-au mai răzgândit de săptămâna trecută. Reprezentanții UDMR ar fi nemulțumiți că nici până acum nu au primit argumente convingătoare de la guvern, iar USR cere Guvernului să trimită cât mai repede proiectul împreună cu datele specialiștilor.

Prelungirea stării de alertă trebuie dezbătută în parlament în termen de maximum cinci zile poate fi aprobată sau nu.