International

Europa, probleme de securitate. Sursele regenerabile de energie aduc noi îngrijorări

sursa foto stratos
sursa foto stratos

În timp ce Europa se orientează către surse regenerabile pentru a diversifica aprovizionarea cu energie,  se întâmpină anumite probleme. Noile surse de energie sunt folosite pentru ca spațiul european să se îndepărteze de petrolul și gazele rusești. Dar, poziționarea surselor ascunde o problemă de securitate de miliarde de dolari.

Ridicându-se deasupra Mării Baltice, la mai puțin de 10 km de coasta Danemarcei, 161 de turbine eoliene se învârt încet. Acestea furnizează aproximativ 4% din energia electrică a țării, trimisă la țărm prin două conexiuni prin cablu. Turbinele nu au bariere sau supraveghere.

„Tehnicienii noștri sunt aici doar până la ora cinci după-amiaza, după care pleacă acasă. Dacă rușii ar fi vrut să provoace pagube, ar fi putut să o facă cu ușurință.”, a declarat Thomas Almegaard, șeful operațiunilor de la parcul eolian Nysted. Acesta este deținut și operat în comun de compania daneză Orsted, cel mai mare dezvoltator de centrale eoliene offshore din lume, conform Reuters .