Actual

Eveniment astronomic inedit. „Superluna albastră” va străluci pe cer în această seară

Eveniment astronomic inedit. „Superluna albastră” va străluci pe cer în această seară
sursa foto ego.ro

În această seară va avea loc un fenomen unic, care nu se va mai desfășura pe Pământ decât peste 14 ani. Atâta timp cât nu este prea înnorat, Observatorul Regal de la Greenwich spune că oricine ar trebui să-l poată vedea. Săptămâna aceasta oferă șansa de a vedea a doua superlună din august. Observatorii de stele au avut parte de un spectacol lunar chiar la începutul lunii, iar aceasta se va încheia cu un show și mai spectaculos miercuri seara, cu un punct culminant joi dimineața.

Această Lună albastră va fi și mai aproape de Pământ, la 222.043 de mile distanță, ceea ce o va face să pară mai mare pe cer. Aceasta se compară cu o distanță de aproximativ 252.088 mile atunci când Luna se află în cel mai îndepărtat punct de Pământ. Va fi pentru prima dată în cinci ani când două superluni vor apărea în aceeași perioadă, la distanțe mici de timp, o raritate pe care astronomii nu se așteaptă să o mai vadă până în 2037.

„Superluna albastră”, vizibilă pe cer

Cum o pot vedea? Tot ce trebuie să faci este să privești în sus. Spre deosebire de stelele căzătoare sau de comete, care necesită un pic mai multă gândire în legătură cu momentul și locul în care doriți să ieșiți pentru a le vedea, superlunile sunt departe de a fi discrete. Ele pot părea cu până la 14% mai mari și cu 30% mai strălucitoare decât atunci când Luna este mai departe de Pământ. Atâta timp cât nu este prea înnorat, Observatorul Regal de la Greenwich spune că oricine ar trebui să poată vedea „globul alb inconfundabil de pe cer”. Bineînțeles, cei care au un binoclu sau un telescop ar putea obține o vedere și mai detaliată a suprafeței lunii, iar fotografii sunt, de asemenea, încurajați să profite. Dr. Greg Brown, astronom la Royal Observatory, spune că, deși superluna albastră va atinge punctul culminant joi la ora 2.35, vizibilitatea ar trebui să fie bună pentru aproximativ o zi de fiecare dată.

„Dacă aveți o vedere suficient de clară spre sud, va fi ușor vizibilă cu ochiul liber”, spune el. Pentru o priveliște cu adevărat impresionantă, aruncați o privire la răsăritul lunii (imediat după apusul soarelui) sau la apusul lunii. În mod derutant, porecla „lună albastră” nu are legătură cu culoarea sa. Conform ciclului natural, există o lună plină la o perioadă de 30-31 de zile,  iar culturile din întreaga lume le-au dat fiecăreia un nume, deși cel mai cunoscut este cel al nativilor americani. De exemplu, cea din august este Luna Cerbului, iar cea din septembrie este Luna Plină a Porumbului. Cum cea de miercuri este una în plus, nu se încadrează în schema normală de denumire, așa că în schimb este o lună albastră. Există și alte definiții a ceea ce înseamnă o lună albastră, dar aceasta este cea mai aplicabilă calendarului nostru normal. Raritatea sa este de unde provine expresia „o dată la o lună albastră”.

Merită să ne amintim că nu toate lunile albastre sunt superluni (când luna se află în cel mai apropiat punct de Pământ), ceea ce o face pe aceasta să fie foarte specială. Acest fenomen specific, a doua superlună din august, nu se va mai repeta decât peste 14 ani. Dar vor mai fi și alte superluni și luni albastre până atunci. Următoarea superlună va avea loc pe 29 septembrie, în timp ce următoarea lună albastră este programată pentru 31 mai 2026. Superluna albastră ar putea ridica mareele peste nivelul normal chiar în momentul în care uraganul Idalia țintește coasta de vest a Floridei, exacerbând inundațiile provocate de furtună. Mareele mai mari sunt cauzate de atracția gravitațională intensificată a lunii. Luna va fi cel mai aproape de Pământ miercuri seară, în aceeași zi în care se așteaptă ca Idalia să ajungă în Florida, conform Skynews .

Astroshow la București

Seara de 30 august va aduce un fenomen astral extrem de rar și spectaculos. Cetățenii români se vor putea bucura de asemenea de frumusețea „Superlunii albastre” din această seară. Cei care doresc să vadă o imagine mai îndeaproape a lunii pot merge la Astroshow. Evenimentul oferă „acces liber pentru toți participanții și este organizat de către Promenada Mall. Doritorii și entuziaștii de astronomie pot vedea corpul ceresc prin intermediul telescoapelor puse la dispoziție„ a spus Cătălin Beldea, organizatorul Astroshow.