Categories: Social

Rafila: CNAS nu se desființează!

Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu se desființează și nici nu a cerut nimeni acest lucru, spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila. El a menționat că trebuie discutat modul de organizare al acestei instituții.

Nu, nu și nu!

Alexandru Rafila: ”Eu n-am auzit niciun moment despre desființarea Casei Naționale de Asigurări, așa apăruse știrea. Da, trebuie să discutăm despre modul de organizare a serviciilor sau de decontare a serviciilor și opinia mea este că întotdeauna concurența este binevenită. De exemplu, în Israel există patru case de asigurări de sănătate. Toate sunt publice, să ne înțelegem, nu sunt case private. O astfel de situație concurențială poate duce la îmbunătățirea calității serviciilor medicale, dar discutăm de chestiuni de principiu, nu discutăm încă despre amănunte. Ieri mi-a cerut soluția public. Noi avem pregătite diverse variante și asta e o decizie care necesită multe acte normative și nu numai asta, ci și multă muncă și profesionalism. Deci, este un drum, nu este o decizie”.

Casele de Asigurări de Sănătate funcționează din 1999. Până la această dată, sistemul de sănătate, constituit dintr-o rețea de spitale, policlinici, dispensare și alte unități sanitare, era coordonat în mod centralizat de Ministerul Sănătății, prin cele 41 de Direcții Sanitare Județene și Direcția Sanitară a Municipiului București.

CNAS și UE

Intrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, a adus noi responsabilități caselor de asigurări de sănătate, legate de emiterea cardului european de asigurat CEAS, a certificatului de înlocuire a cardului şi a formularelor europene E*** (redenumite recent S), precum şi de gestionarea decontărilor tratamentelor în străinătate a asiguraţilor, respectiv a tratamentelor acordate în ţara noastră a asiguraţilor din alte state europene.

În luna noiembrie 2008 a intrat în faza de operare proiectul Sistemului Informatic Unic Integrat al Asigurărilor Sociale de Sănătate (SIUI). Proiectul în valoare de aproape 120 milioane euro a fost lansat în anul 1999, dar din cauza unor contestaţii şi a unor dificultăţi financiare construirea propriu-zisă a început în anul 2002. Totodată, şi operaţionalizarea SIUI a fost decalată, atât din cauza întârzierii cu care a început construirea sistemului, cât şi a modificărilor proiectului iniţial care au devenit necesare pe parcurs, odată cu modificările succesive ale legislaţiei şi cu apariţia de noi atribuţii ale CNAS.

În pofida scepticismului cu care a fost privit la început de o parte a furnizorilor de servicii medicale şi a opiniei publice, SIUI a permis treptat eficientizarea gestionării sistemului de asigurări sociale de sănătate, acest proiect fiind completat cu cel al reţetei medicale electronice SIPE, devenit operaţional la 1 iulie 2012, precum şi cu cel al dosarului electronic al pacientului DES, devenit operaţional în luna aprilie 2014. Seria proiectelor de informatizare a sistemului de sănătate din România va continua cu introducerea cardului naţional de sanatate, care se află  în plină desfăşurare.

 

Dumitrescu Catalin

Recent Posts

După 14 ani, în septembrie are loc recalcularea pensiilor! Vor beneficia trei milioane de pensionari

Recalcularea pensiilor, o schimbare majoră pentru seniorii din România, se pregătește să intre în vigoare…

4 ore ago

Lupta împotriva „Shrinkflation”. Comercianții , obligați să semnalizeze reducerea cantității produselor

Guvernul a decis să ia măsuri pentru a contracara practica cunoscută sub numele de "shrinkflation".…

5 ore ago

Adrian Câciu trage un semnal de alarmă! România pierde miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a subliniat că România suferă o pierdere estimată…

6 ore ago

Salarii mai mari și impozite mai mici! Măsura ar urma să se implementeze de la 1 iulie

Premierul României, Marcel Ciolacu, a exprimat necesitatea unei reforme în sistemul de impozitare a salariilor.…

7 ore ago

Inflația va continua să crească! Previziunile BNR

BNR a anunțat că inflația va crește la 4,9%, față de 4,7% în prezent, conform…

8 ore ago

Cod galben de inundații! Ce zone sunt afectate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare Cod galben…

9 ore ago

This website uses cookies.