International

Exact de Ziua Victoriei din Rusia, Japonia se alătură grupului G7 și îi dă lui Putin cea mai proastă veste

g7

Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat luni, 09 Mai 2022, că Japonia va conveni ”în principiu” să impună un embargo asupra importurilor de petrol din Rusia, alături de liderii țărilor din grupul G7.

Exact de Ziua Victoriei din Rusia, Japonia se alătură grupului G7 și îi dă lui Putin cea mai proastă veste

”Unitatea G7 este esenţială în acest moment şi pe baza declaraţiei liderilor G7, am decis, în principiu, să impunem un embargo asupra petrolului rusesc”, transmite CNN, citat de news.ro .

Japonia ”se bazează pe importuri în ceea ce priveşte majoritatea resurselor sale energetice” , de aceea decizia luată a fost una “grea”, dar scopul acesteia a fost acela de a contracara invazia Rusiei în Ucraina,  a declarat premierul japonez Fumio Kishida, ulterior unei reuniuni online a liderilor G7, care a avut loc duminică, 08 Mai 2022, transmite CNN.

Conform news.ro, reuniunea G7 a avut loc la solicitarea Germaniei, iar la aceasta, în afara liderilor naţiunilor G7, a participat şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Nu se cunoaste, însă, momentul exact în care decizia privind embargoul asupra importurilor de petrol provenite din Rusia va fi aplicată întrucât premierul japonez nu a făcut specificații in acest sens.

Ministerul Comerţului din Japonia, în luna aprilie 2022, a publicat informații referitoare la importurile de petrol din Rusia. Din informațiile publicate reiese că, în vederea diversificării surselor de aprovizionare,  3,6% din importurile totale de ţiţei ale Japoniei în anul 2021, au provenit din Rusia.

De aceea, ținand cont de cantitatea de petrol importată de Japonia din Rusia, la începutul lunii Mai 2022, Koichi Hagiuda, ministrul japonez al Economiei, Comerţului şi Industriei, a declarat că este dificil să se alăture imediat planurilor Uniunii Europene de a interzice importurile de petrol din Rusia în contextul în care Japonia ”are resurse limitate”.

Ce este G7 și care este legătura dintre acest grup și Uniunea Europeană

Conform informațiilor publicate pe ec.europa.eu, “Grupul G7 (inițial G8) a fost înființat în 1975 ca forum informal reunind liderii principalelor națiuni industrializate din lume. De-a lungul anilor, summiturile anuale ale G7 au devenit o platformă pentru stabilirea direcției discursurilor multilaterale și a răspunsurilor politice la provocările globale. G7 completează rolul G20, grup considerat, în general, ca fiind cadrul pentru coordonarea economică globală” .

Summitul grupului G7 reunește liderii următoarelor 7 țări:

  • Canada
  • Franța
  • Germania
  • Italia
  • Japonia
  • Regatul Unit
  • Statele Unite

Uniunea Europeană este o organizație supranațională unică si fiindcă NU este un stat membru suveran, ea face parte din „Grupul celor șapte” (G7), dar nu apare în denumire și nu își asumă președinția rotativă a G7.

În 1977, reprezentanții Comunității Europene de la acea vreme au participat pentru prima data la summitul de la Londra. In timp, rolul UE s-a extins, ea fiind inclusă, treptat, în toate discuțiile politice de pe ordinea de zi. Începând cu Summitul de la Ottawa din 1981, Uniunea Europeana ia parte la toate sesiunile de lucru.