Actual

EXCLUSIV. A câştigat, dar a şi pierdut. Adrian Năstase şi-a recuperat pensia specială. Ce spune despre procesul de la CEDO

EXCLUSIV. A câştigat, dar a şi pierdut. Adrian Năstase şi-a recuperat pensia specială. Ce spune despre procesul de la CEDO

Fostul premier Adrian Năstase are motive de bucurie, dar şi de tristeţe. A câştigat la Tribunalul Bucureşti recuperarea pensiei speciale, pierdută în urma adoptării, anul trecut, a unei legi în Parlament, dar în acelaşi timp a pierdut la CEDO. Adrian Năstase atacase la CEDO decizia de condamnare de patru ani şi jumătate primiţi cumulat în două dosare: ”Zambaccian” şi ”Trofeul calităţii”.

EXCLUSIV. A câştigat, dar a şi pierdut. Adrian Năstase şi-a recuperat pensia specială. Ce spune despre procesul de la CEDO

În perioada 1990 – 2012, Adrian Năstase a avut şase mandate de deputat, beneficiind de pensie specială. Alături de sute de foşti deputaţi şi senatori, el a pierdut anul trecut acest drept, motiv pentru care a dat în judecată Secretariatul General al Camerei Deputaţilor.

„Respinge ca nefondată excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a pârâtului Secretariatul General al Camerei Deputaţilor invocată prin întâmpinare. Admite în parte acţiunea. Anulează Ordinul nr. 700/08.03.2021 şi dispune repunerea în plată a indemnizaţiei pentru limita de vârstă pentru perioada 27.02.2021 – 9.06.2022. Respinge ca rămasă fără obiect cererea privind repunerea în plată a indemnizaţiei pentru perioada ulterioară datei de 10.06.2022. Obligă pârâţii la plata către reclamant a sumei 1.190 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentate de onorariu de avocat. Cu apel în termen de 30 zile de la comunicare cererea de apel depunându-se la Tribunalul Bucureşti Secţia a VIII-a. Pronunţată astăzi 06.10.2022 prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei”, se arată în decizia tribunalului.

De menţionat că Tribunalul Bucureşti a fost nevoit să-i dea câştig de cauză lui Adrian Năstase, după ce Curtea Constituţională a stabilit, pe 5 mai, că legea de abrogare a pensiilor parlamentarilor este neconstituţională.

Efectele hotărârii CCR se aplică de la data de 10 iunie, când a fost publicată motivarea în Monitorul Oficial.

Adrian Năstase nu este singurul fost parlamentar care îşi recapătă pensia specială. Şi alte nume importante au obţinut o decizie favorabilă la Tribunalul Bucureşti: Călin Popescu-Tăriceanu, Silviu Prigoană, Dan Radu Ruşanu, Ilie Sârbu, Eugen Nicolăescu, Vasile Blaga, Octav Cozmâncă, Nicolae Văcăroiu, Norica Nicolai, Dan Mircea Popescu, Irina Loghin, Mădălin Voicu, Victor Boştinaru, Corneliu Ciontu, Radu F. Alexandru, Mihai Mălaimare, Şerban Mihăilescu, Tudor Mohora, Ristea Priboi.

În februarie 2021, plenul Parlamentului a abrogat pensiile speciale ale senatorilor şi deputaţilor, însă pe 5 mai 2022 Curtea Constituţională a decis că legea este neconstituţională.

Între timp, sute de foşti deputaţi şi senatori au acţionat în instanţă Parlamentul pentru a-şi recâştiga pensiile.

„De data asta e pe față! Doamna Motoc și-a făcut datoria”

Dacă la acest proces Adrian Năstase a avut câştig de cauză, nu acelaşi lucru se poate spune despre procesul de la CEDO.

Invitat la România lui Cristache, Adrian Năstase, fostul premier a mărturisit că se simte nedreptățit de CEDO, după ce cazul său a fost respins ca inadmisibil. În completul de judecată s-a aflat și nimeni alta decât Iulia Motoc, un judecător care s-a afișat de mai multe ori în timpul regimului Băsescu în anturajul Elenei Udrea.

„Doamna Motoc și-a făcut datoria. Am un raționament destul de simplu. A fost trimisă de domnul Ponta în 2013 în locul lui Bârsan. Vă aduceți aminte scandalul cu domnul Bârsan? De ce a trebuit să fie retras Bârsan? Ca să fie trimisă doamna Motoc.

Imediat după aceea, raportul privind prima mea plângere s-a schimbat, cel puțin așa am aflat din surse și cererea mea a fost declarată inadmisibilă. Spunându-se lucruri absolut inteligente, că în definitiv a existat egalitatea armelor între cei 970 de martori ai acuzării și cei 4 martori ai mei, ai apărării.”, susține fostul prim-ministru al României, Adrian Năstase.

„Acum doamna Motoc își termină mandatul în Decembrie, al doilea mandat, și trebuia să se achite și de această poveste. Așa încât după 8 ani de zile s-a anunțat inadmisibilitatea celei de-a doua cereri. Dar cu doamna Motoc în complet. De data este pe față. Data trecută nu a fost în complet. A fost în jurul completului”, a adăugat Adrian Năstase, profund dezamăgit de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

„Mă gândeam că la nivel european, lucrurile sunt și mai înalte, statul de drept e și mai înalt. După aceea am văzut cum funcționează lucrurile și sugestia mea pentru cei care vor să meargă la CEDO este să facă economie de bani.”, a mai spus fostul premier.

Adrian Năstase a pierdut la CEDO. A reclamat modul în care s-a constituit completul de judecată

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a declarat, în unanimitate, că cererile Danielei și ale lui Adrian Năstase sunt inadmisibile, în cauza „Năstase împotriva României”, care se referă la procedurile penale în care cei doi au fost acuzați că au importat ilegal bunuri pentru uz propriu, în dosarul „Zambaccian”.

Decizia este definitivă.

Fostul premier Adrian Năstase a atacat la CEDO decizia de condamnare de patru ani şi jumătate primiţi cumulat în două dosare: ”Zambaccian” şi ”Trofeul calităţii”.

În dosarul „Zambaccian”, Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Irina Jianu, în perioada 2002 – 2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

Năstase s-a plâns la CEDO de modul de constituire a completului de judecată şi a pus sub semnul întrebării imparţialitatea judecătorilor.