Actual

EXCLUSIV. Alina Mungiu Pippidi: „Coaliţia este posibilă fiindcă a binecuvântat-o serviciile”

EXCLUSIV. Alina Mungiu Pippidi: „Coaliţia este posibilă fiindcă a binecuvântat-o serviciile”

„Noi nu avem politicieni români buni, deși există părți sănătoase ale societății”. Afirmaţia aparţine politologului Alina Mungiu-Pippidi şi a fost făcută în cadrul podcastul lui Ionuț Cristache pentru EVZ Play. În ceea ce priveşte declaraţia directorului SRI, Eduard Hellving, Pippidi apreciază cele spuse de el, dar poate nu a fost bine că a zis-o într-o universitate, poate trebuia să cheme mai mulți ziariști la el în biroul și să spună că oamenii politici îi trag de mânecă și vor să îi folosească împotriva adversarilor lor. Parțial sunt convinsă că este și adevărat, nu am fost de acord că i s-a dat asemenea teren într-o universitate.

EXCLUSIV. Alina Mungiu Pippidi: „Coaliţia este posibilă fiindcă a binecuvântat-o serviciile”

Vorbind despre clasa politică, Alina Mungiu-Pippidi a subliniat că „noi nu avem politicieni români buni”, deși există părți sănătoase ale societății.

Alina Mungiu-Pippidi a explicat că acum stăm mult mai bine pe plan politic, deoarece suntem reprezentați de o coaliție mai mare, care susține mai multe interese ale românilor.

„Tot e mai bine cu o coaliție mai mare, decât serviciile care erau când erau liberalii la putere. Diferența este că e și PSD la guvernare, și consider că e mult mai bine să fie și ei pentru că grupuri foarte mari sunt reprezentate, cum ar fi pensionarii. Asta e obiectivul, să reprezinți cât mai multe interese.

Când erau doar liberalii la putere ei luptau împotriva sistemului de educație, de sănătate, încercau să convingă populația că e bine să ai un buget mai mic. Acum banii sunt împărțiți la mai multe categorii de oameni, scopul politicii este să acorde resurse”, a spus aceasta.

Potrivit politologului, atunci când la conducere erau doar liberalii, România avea o guvernare periculoasă. Apoi, ea a explicat că ar fi bine să avem un român într-o poziție înaltă, menționând că suntem ultimii din Europa în ceea ce înseamnă reprezentare.

„Politicienii pe care țara noastră îi are nu sunt buni, deși există părți din societate care sunt bune”

Alina Mungiu-Pippidi a ținut să menționeze că politicienii pe care țara noastră îi are nu sunt buni, deși există părți din societate care sunt bune și care au dovedit asta când a început războiul din Ucraina.

„Noi nu avem politicieni români buni .Ce nu am reușit este să creăm un partid de dreapta și unul de stânga care să scoată ce e mai bun. Mă uit și în alte țări, singurele partide care chiar merg sunt cele vechi, care au tradiție în a reprezenta interesele populației. Încercări au fost dar e foarte greu, acum luptăm împotriva serviciilor ca să avem partide”, a spus ea.

„Serviciile au dreptul să recruteze din universități, dar nu au dreptul să controleze ce se întâmplă în universității”

Alina Mungiu Pippidi apreciază cele spuse de directorul SRI, Eduard Hellvig la Universitatea Babeș Bolyai,  dar poate nu a fost bine că a zis-o într-o universitate, poate trebuia să cheme mai mulți ziariști la el în biroul și să spună că oamenii politici îi trag de mânecă și vor să îi folosească împotriva adversarilor lor.

„Parțial sunt convinsă că este și adevărat, nu am fost de acord că i s-a dat asemenea teren într-o universitate.

Serviciile au dreptul să recruteze din universități, dar nu au dreptul să controleze ce se întâmplă în universității.

Am auzit de servicii implicate în selectarea invitațiilor la emisiuni de talk show-uri.

Din păcate statul încă controlează foarte multe în România, de asta oamenii care nu vor să aibă de a face cu asta s-au izolat complet din viața publică”.

Despre asta vorbim noi aici, spune Pippidi, asta este discuție dintr-o țară europeană? „Asta e discuție într-o țară care vrea în Schengen? Deci chiar dacă alții nu merită, noi ne știm pe noi înșine, trebuie să ne curățăm și să ajungem la normalitate. Suntem în UE și noi suntem o pseudodemocratie, de la o zi la alta din ce în ce mai mult. Luptăm cu Putin, dar știm de ce luptăm cu Putin? Vedem în Rusia multe lucruri pe care le vedem și la noi”.