Actual

Exclusiv. Băsescu nu pleacă azi din casa RAAPPS. Vă spunem ce îl ține pe loc

Exclusiv. Băsescu nu pleacă azi din casa RAAPPS. Vă spunem ce îl ține pe loc

Azi, Traian și Maria Băsescu ar trebui să părăsească vila din strada Gogol. Așa au fost informați de RAAPPS. Printr-o simplă notă, Regia i-a transmis fostului președinte că trebuie să elibereze în termen de 60 de zile, împreună cu familia, vila de protocol în care locuiește.

Băsescu nu pleacă azi din casa RAAPPS. Vă spunem ce îl ține pe loc

Fostul președinte al României și-a cumpărat un apartament, a explicat mereu că va elibera casa și de ce nu o poate face încă.

Marți, 31 iunie, în urma numeroaselor întrebări adresate de jurnaliști (și a presiunilor, susțin surse din interior), RAAPPS a transmis un comunicat în care a arătat care este situația.

Un comunicat RAAPPS care anunță că urmează un proces cu Băsescu

„Termenul de eliberare a imobilulul – reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, transmis Dlui. Traian Basescu prin notificarea nr. 1.145 (n.r. primită în 24 mai), expiră în 5 zile de la data luării la cunoștință de către acesta, respectiv în data de 01.06.2022.

În situația în care imobilul nu va fi eliberat și predat, după expirarea termenului sus menționat, Regia Autonomă «Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat» (R.A.-A.P.P.S.) va formula acțiune în evacuare la instanța competentă, conform dispozitiilor legale”, se arată într-un comunicat remis marți de RA-APPS.

Regia, proprietară a imobilului, mai precizează în comunicat că face „toate demersurile prevăzute de lege în vederea obținerii titlului executoriu pentru eliberarea de către fostul Președinte al României, Dl. Traian Băsescu, a reședintei oficiale, asigurându-se totodată că sunt respectate toate dispozițiile legale în materie, precum și drepturile fundamentale și constituționale, respectiv dreptul la viața intima, familială și privată, drepturi garantate de Constituție oricărui cetățean al României”.

E bine că face precizarea că va respecta „drepturile omului”, pe lângă dispozițiile legale, lucru mai rar când e vorba de relațiile individului cu instituțiile statului. Există o Lege a locuinței care reglementează relațiile dintre proprietar și chiriaș, peste care RAAPPS nu poate trece. Iar această lege spune că niciun chiriaș (fie el și fost demnitar) nu poate fi evacuat decât în baza unei hotărâri a instanței de judecată.

Ce spune legea în situații de evacuare

Așa cum reiese din comunicatul RAAPPS, dacă azi Traian și Maria Băsescu nu părăsesc locuința, va formula acțiune în evacuare la instanța competentă.

Probabil că cei doi nu au cum să se mute astăzi, deoarece apartamenul cumpărat nu e racordat la toate utilitățile, după cum a spus Traian Băsescu. Dar nici executorul, polițiștii și jandarmii nu vor veni să-i scoată cu forța din casă. Nici azi, nici în următoarele zile. Nu pentru că i s-ar face o favoare, ci pentru că procedurile legale sunt altele.

Specialiștii consultați s-au pronunțat, cu toții, că procesul va dura cel puțin 3 luni.

Procedura judiciară de evacuare începe cu o procedură prealabilă de notificare privind evacuarea. Procedura prealabilă este obligatorie pentru proprietar, adică pentru RAAPPS. Neparcurgerea ei poate conduce la respingerea cererii de evacuare pe procedura specială, și putând continua pe procedura de drept comun.

Notificarea aceasta se face obligatoriu prin executor judecătoresc și are ca scop eliberarea benevolă pentru a nu se mai ajunge la proces. RAAPPS nu a făcut notificare prin executor judecătoresc ci i-au trimis lui Băsescu o notă din partea instituției.

Notificarea prin executor judecătoresc este de fapt o somație de eliberare a imobilului în termen de 30 de zile de la primirea ei.

Dacă nici la finalul procesului pârâtul, adică Traian Băsescu, nu eliberează benevol imobilul, reclamantul RAAPPS, care a obținut o hotărâre de evacuare, va apela la un executor judecătoresc pentru a iniția procedurile privind evacuarea silită și executarea silită a cheltuielilor judiciare și de executare.

Până vor fi îndeplinite aceste formalități, Băsescu va primi mobila și se va muta în noua locuință. Așadar, cine se așteaptă să vadă circ la poarta din Gogol, se înșală.