Actual

Exclusiv! Cristian Terheș la HAI România: „Ar trebui să acoperim canalul Dunăre-Marea Neagră”

refacerea zonelor mlăștinoase podcast Turcescu - Tercheș
Sursă foto: HAI România

Invitatul la emisiunea live difuzată pe canalul de Youtube HAI România a fost europarlamentarul Cristian Terheș, care va discutat cu gazda podcastului, Robert Turcescu, situația creată referitoare la noile legi denumite Green Deal, și în special despre cea mai recentă lege votată în Parlamentul European, Nature Restoration Law. 

Potrivit acestei legi, votate în plen pe data de 12 iulie la Stasbourg, toate modificările hidrografice realizate după anul 1952 ar trebui demolate, iar natura ar trebui lăsată să se întoarcă la faza sa inițială, de dinainte de intervențiile umane. 

Întreaga discuție purtată astăzi în cadrul podcastului HAI LIVE! Cu Turcescu poate fi urmăriră aici. 

Nature Restoration Law a fost inițiată de un olandez 

Potrivit europarlamentarului, legea a fost inițiată în contextul în care, toate modificările hidrografice din Olanda au fost realizate înainte de anul 1950, cu ajutorul finanțărilor primite ca urmare a celui de-al Doilea Război Mondial.  

Deci noi care am fost sub comuniști, și care începem acum să ne redresam după 30 și ceva de ani de la căderea comunismului, ei ne spun acum în felul următor: terenul arabil nu mai trebuie să îl folosești așa cum dorești, pentru că trebuie să duci la faza inițială undeva la 500 și 600 de mii de hectare, care vor trebui scoase din circuitul agricol și lăsate să revină la stagiul de mlaștină. În plus, 25 de mii de km de râuri vor trebui readuse în faza inițială, așa spune legea asta”, a spus Cristian Tercheș. 

Iar prin intermediul acestei legi, România ar fi obligată să redreseze aproape toate modificările hidrografice realizate cu și pentru oameni, care sunt menite să lărgească terenurile arabile, să ferească orașele de inundații și să sporească turismul și transportul de mărfuri. 

„Astfel, noi ar trebui să acoperim canalul Dunăre-Marea Neagră, și de asemenea, Lacul Morii, care e făcut în anii ‘70 pentru a oprii inundarea Bucureștiului, și ăla trebuie demolat, pentru că acolo era mlaștină înainte. Pe de-o parte vin și spun să închidem centralele nucleare și centralele pe cărbune, pentru că sunt poluante, și să facem energie regenerabilă, energie hidro fiind considerată energie regenerabilă, și pe de-o altă parte ne spun să distrugem barajele pe care le avem pentru că produc energie hidro, pentru că trebuie să redăm pământul la forma sa inițială, până să facem barajul respectiv”, a mai spus Tercheș. 

Mlaștinile absorb mai mult dioxid de carbon decât pădurile 

„Se reface echilibrul natural, biodiversitatea, și se absoarbe mai mult dioxid de carbon decât o fac pădurile, ceea ce este total absurd, este demență totală. Dau exemplul Olandei, pentru că este al doilea cel mai mare exportator de alimente din lume după SUA.  

În contextul în care teritoriul român este de 4,7 ori mai mare decât teritoriului Olandei. Olanda, care deși are teritoriul mai mic decât al României, produce de sute de ori mai mult. Voi vă dați seama ce înseamnă ca această țară să închidă mii de ferme, iar ce se produce acolo este mâncare naturală, bio. 

Dacă te uiți la contractele semnate de Bill Gates cu comisia Europeană, la toată discuția cu mâncarea artificială, tipărită la printer 3D, stai să te gândești, nu aceasta este intenția lor?”, a declarat europarlamentarul. 

Referitor la adevăratele intenții ale conducerii Comisiei Europene, europarlamentarul Cristian Tercheș a amintit declarațiile Ursulei von der Leyen din 2019, de când aceasta candida pentru președinția Comisiei Europene. Potrivit lui Tercheș aceasta spunea că „ emisiile de carbon au un preț care trebuie să ne schimbe comportamentul”, iar astfel „ obiectivul lor nu este să ajute la refacerea climei, ci să schimbe-ți comportamentul, și cum ți-l schimbă, prin taxare, prin felul acesta de legi, nu mai poți să vinzi, nu mai poți să cumperi”.