Actual

EXCLUSIV. De ce refuză Guvernul să organizeze alegeri parţiale la sectorul 5

comasarea alegerilor

Guvernul se află într-o situație incredibilă. Executivul ar fi trebuit să organizeze alegeri în 50 de localităţi rămase fără primari, numai că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente nu ştie care este instituţia care trebuie să iniţieze acest demers. Numai că interesele par să fie altele şi au legătură cu lipsa candidaţilor din partea liberalilor şi social democraţilor.

EXCLUSIV. De ce refuză Guvernul să organizeze alegeri parţiale la sectorul 5

Pentru primăria sectorului 5 şi-a anunţat candidatura Vlad Popescu Piedone, fiul lui Cristian Popescu Piedone, încarcerat după ce a fost condamnat în dosarul Colectiv, vor să candideze pentru fotoliul de edil al sectorului 5.

De la PSD şi-a fi dorit să candideze şi foatul primar al sectorului, Daniel Florea, dar pentru că nu a primit sprijinul preşedintelui Marcel Ciolacu acesta şi-a dat demisia din partid la începutul lunii septembrie.

Surse din interiorul coaliţiei de guvernare au declarat pentru Infoactual că un motiv pentru care coaliția de guvernare nu se grăbește cu organizarea alegerilor este că PSD și PNL încă nu au candidați definiți pentru sectorul 5. Din tabăra liberalilor și-a anunțat candidatura vicepreședintele sectorului 5, Mario de Mezzo. Deși acesta a făcut anunțul încă de la finalul lunii mai, filiala liberală încă nu și-a arătat susținerea pentru acesta și nu a anunțat oficial un candidat.

De asemenea, conducerea PPU SL, partid fondat de Dan Voiculescu încearcă să-i forţeze mâna lui Marcel Ciolacu pentru ca PSD să-l susţină pe fiul lui Cristian Popescu Piedone, lucru cu care social democratul nu este de acord.

Organizaţia PSD Bucureşti – Ilfov este condusă de Gabriela Firea, conform surselor noastre nu este de acord cu susţinerea unui candidat din afara partidului, aceasta fiind o susţinătoare a fostului viceprimar, Aurelian Bădulescu, numai că acesta nu prea este în graţiile lui Marcel Ciolacu. Liderul PSD îl prefera pe Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei în guvernul condus de Sorin Grindeanu.

Tocmai de aceea, Guvernul va duce amânarea acestor alegeri până la limita posibilă, inclusiv până la o decizie finală a judecătorilor în cazul în care se va ajunge la procese.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă: „eu mi-am îndeplinit toate atribuțiile”

Data organizării alegerilor pentru funcţia de primar se stabileşte de Guvern, la propunerea autorităţilor cu atribuţii în organizarea alegerilor pe baza solicitării prefectului.

Acestea se organizează în termen de maximum 90 de zile de la expirarea termenului, scrie în Codul Administrativ aprobat în 2019. Este legea care ar trebui să ghideze autoritățile în procesul electoral.

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, fost senator PSD și judecător la Curtea Constituțională, susține că și-a îndeplinit toate atribuțiile care îi revin și a informat,în termenul prevăzut de lege, Autoritatea Electorală Permanentă.

„Legea prevede atribuțiile fiecărei instituții. Prefectura trimite documentele Autorității Electorale Permanente și Guvernului. Asta am făcut, mi-am îndeplinit toate obligațiile prevăzute de lege și nu am nimic să îmi reproșez” a declarat prefectul Greblă.

Ultima informare plecată de la AEP către Guvern a fost pe 11 octombrie 2022. Precedenta era din vara acestui an.

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are competența de a iniția proiecte cu alte autorități în domeniul electoral”

Președintele Autorității a declarat că instituția pe care o conduce nu are atribuții în a propune date pentru organizarea alegerilor locale parțiale, ci doar pentru alegerile generale.

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are competența de a iniția proiecte cu alte autorități în domeniul electoral pentru că nu sunt delimitate care sunt aceste autorități din domeniul electoral. AEP nu are competența de a iniția hotărârile de guvern pentru alegerile parțiale”, a subliniat Florin Mitulețu-Buică, președintele AEP, pentru Europa Liberă.

Pentru că instituțiile nu știu cine ar trebui să inițieze procedura, iar impul trece, evident şi termenul legal pentru organizarea alegerilor de 90 de zile de la vacantarea postului a fost încălcat.

Aşadar, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) cere din nou Guvernului să-i comunice când intenționează să organizeze alegerile parțiale pentru funcția de primar la Sectorul 5 și în alte 49 de primării unde postul de primar a devenit vacant, se arată într-o informare trimisă către Guvern.

Amintim că fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone – actual primar al Sectorului 5 – a fost condamnat definitiv, în data de 12 mai 2022, de Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

Sentința vine la aproape 7 ani de la tragedia în urma căruia au murit 65 de oameni, iar alți aproximativ 150 au rămas mutilați pe viață. În prima instanță, el primise 8 ani și șase luni de închisoare.

Candidatul USR a dat în judecată autoritățile

USR a stabilit drept candidat pentru Primăria Sectorului 5 pe Alexandru Dimitriu, fost secretar de stat la Ministerul Justitiei.

Totodată, reprezentatul USR a depus o plângere penală împotriva premierului Nicolae Ciucă, ministrului de Interne Lucian Bode, prefectului capitalei, Toni Greblă, și președintelui AEP, Constantin Mitulețu-Buică, pentru abuz în serviciu.

Victor Ponta și Emil Boc au încălcat și ei legea privind organizarea alegerilor parțiale

Guvernul Boc a încălcat legea privind organizarea alegerilor parțiale prin depășirea termenelor, dar a cedat în cele din urmă și a organizat scrutinul. Când se afla în opoziție, Victor Ponta, actualul președinte al Pro România și fost premier, îl amenința pe premierul de la acea dată, Emil Boc, cu plângeri penale.

Din postura de premier, Victor Ponta a încălcat și el legea privind organizarea alegerilor parțiale. Încălcarea legii a fost dovedită în mai multe decizii ale instanțelor din România.

Reprezentanți PNL au fost cei care au dat în judecată guvernul Ponta, iar judecătorii de la Cluj au motivat într-un proces că guvernul Ponta a făcut „exces de putere” prin neorganizarea alegerilor parțiale.