Actual

EXCLUSIV. Partidul lui Cioloș se plimbă cu caravana prin ţară. Sfidează pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi medicii

EXCLUSIV. Partidul lui Cioloș se plimbă cu caravana prin ţară. Sfidează pensionarii, persoanele cu dizabilităţi şi medicii
FOTO: FACEBOOK dragos pislaru

REPER, partidul lui Dacian Cioloş a intrat în campanie electorală. Cel puţin aşa lasă să se înţeleagă politicienii care se află prin ţară, de câteva săptămâni bune, cu caravană. Un program de guvernare – manifest care nu vorbeşte de creşteri salariale, pensii, ci doar de fonduri europene.

Mai mult, REPER îşi propune să scoată un milion de români din sărăcie, oferindu-le acces la o viață independentă până în 2028. Despre restul, probabil într-un alt program de guvernare.

EXCLUSIV. REPER se plimbă cu caravana prin ţară. Sfidează pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, profesorii şi medicii

Cu un electorat de doar 3%, la cât îl estimează ultimele sondaje, partidul lui Dacian Cioloș arată că nici măcar nu înțelege ce înseamnă sărăcia, pentru că așa-zisele soluții nu ar putea funcționa niciodată în România. Trebuie precizat încă de la început că pentru orice idee pe care o au cei de la REPER identifică o singură sursă de finanțare: fondurile europene.

Sărăcia în România, tratată doar cu fonduri europene

La capitolul „lupta pentru prosperitate și împotriva sărăciei” cei din REPER arată că sărăcia din România poate fi învinsă cu „cofinanțare din fonduri europene”. Mai exact, REPER vrea să le dea fonduri europene familiilor sărace din România pentru a-și crește eficiența energetică în locuințe. Când familiile sărace se gândesc la ziua de mâine, partidul lui Dacian Cioloș le dă panouri solare.

„Program de eficiență energetică dedicat caselor sau proprietarilor de case, atât din urban cât și din rural. Cofinanțarea din fonduri europene a eficientizării energetice a 500.000 de gospodării aflate în vulnerabilitate socială prin intermediul programului RePower EU”, spune REPER în programul său.

REPER vrea să rezolve și toate problemele pensionarilor, dar nu cu pensii mari sau cu un nivel de trai mai bun, ci să-i pună la muncă.

Bunicii Comunității. 150.000 de pensionarii trebuie să aibă grijă de alţi seniori

Specialiştii care au realizat programul de guvernare au identificat în România peste 5 milioane de pensionari, cea mai mare parte dintre aceștia cu pensii mizere, doar că pentru 150.000 de pensionarii, Cioloş a găsit şi o soluţie.

Aceşti pensionarii ar urma să fie puși să facă diferite „activități, de îngrijire și sociale la nivelul comunității locale”. Și în loc ca pensionarii să fie cei care primesc îngrijirea, REPER de fapt ne spune că vrea să implice 150.000 de pensionari în activități de îngrijire.

„Activarea a 150.000 de pensionari în proiecte de tip “Bunicii Comunității”, ce presupun implicarea acestora în activități educaționale, de îngrijire și sociale la nivelul comunității locale”.

100.000 de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilități 

Sub 10% din cele peste 855.000 de persoane cu dizabilități au acces la un loc de muncă azi în România, se arată în documentul REPER. Pentru 100.000 dintre aceştia se propune crearea de locuri noi de muncă şi decontarea actualizată și completă a tehnologiilor asistive de către CNAS pentru persoanele cu dizabilități (ex: vizuale, auditive, locomotorii etc);

Cum vrea REPER să-i ajute pe tinerii săraci sau pe persoanele cu dizabilități? Le trimite la muncă. Unde? Nu se știe, pentru că partidul lui Cioloș face locurile de muncă doar din pix.

REPER vrea sprijin real pentru tineri în vederea alegerilor din 2024

Despre tineri, REPER spune că aceştia au probleme în a-și găsi un loc de muncă (unu din cinci tineri nu are un loc de muncă), în a-și continua studiile, în a putea urma programe adecvate de formare pentru a putea ieși din capcana sărăciei. Tinerii se confruntă cu adicții și probleme de sănătate mintală neînțelese și nebăgate în seamă de autoritățile publice și cel mai adesea nu își permit o locuință proprie.

„Crearea și oferirea a 250.000 de noi locuri de muncă pentru tinerii aflați în vulnerabilitate în România. Investiția masivă în formare pentru tineri și a continuării ori reînceperii studiilor neterminate. Folosirea fondurilor europene din cadrul Garanției pentru Tineret”, spune REPER.

De asemenea, mai propune sprijinirea reală a tinerilor în vederea alegerilor din 2024 și introducerea de cote pentru tineri în vederea alegerilor din 2024.

La capitolul despre sărăcie, REPER nu menționează creșteri salariale, majorarea pensiilor sau a ajutoarelor sociale.

În schimb au pus în programul de guvernare multe proiecte care deja sunt aplicate precum: noi capacități de producție a energiei verzi (proiectele deja sunt implementate de Guvern prin PNRR), creșterea eficienței energetice în instituțiile publice și locuințele cetățenilor (proiecte implementate atât prin PNRR, fonduri europene cât și cu bani de la bugetul statului), „Masa caldă” în școli există de mai mulți ani.

O altă categorie vizată de REPER sunt medicii. Plata acestora, ca la fabrică

În România, bugetele alocate sănătății sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană. Cea mai mare parte a banilor este alocată asistenței medicale spitalicești (44%, cel mai mare procent din Uniunea Europeană), iar plata către spitale se face pe criterii care țin de numărul de paturi, de complexitatea cazurilor tratate și de clasa de competență în care sunt încadrate spitalele.

Care este soluţia partidului lui Dacian Cioloş?

Plata personalului medical să fie făcută în funcție de cantitatea și calitatea muncii prestate, prin dezvoltarea unor grile de salarizare care să ia în calcul numărul de proceduri efectuate, numărul de consultații acordate, rezultate cuantificabile ale intervenției medicale etc. Vechimea în specialitate la care se adaugă sporuri în funcție de specialitate și condițiile de muncă nu se mai acceptă, menţionează documentul.

Plata furnizorilor de servicii de sănătate  să se facă în funcție de performanță, iar investițiile în sistemul public de sănătate vor fi alocate în funcție de nevoi și nu pe criterii politice.

Profesori,  doar cu master

REPER consideră că a fi profesor astăzi în România este perceput fie ca o vocație neînțeleasă, fie ca un sacrificiu inutil, iar pentru asta este urgentă reabilitarea demnității profesionale, simultan cu formarea exigentă a unui corp profesoral care înțelege pe deplin provocările cunoașterii în secolul XXI și dispune de aptitudinile psihosociale pentru o comunicare empatică și eficientă cu elevii.

Ce propun specialiştii lui Dacian Cioloş? Înlocuirea modelului actual de formare a cadrelor didactice cu masterat didactic în care pregătirea psihopedagogică să aibă o pondere egală cu cea de specialitate și care să le ofere studenților viitori profesori oportunitatea de a petrece un număr mare de ore de practică în școală.

Despre antreprenori numai de bine şi reconstrucția Ucrainei cu banii românilor

Specialiştii iau în calcul creșterea cu 50% a numărului de firme în România active până în 2030, triplarea numărului de firme cu creștere rapidă, susținerea internaționalizării și a creării de firme românești de talie europeană sau globală. De asemenea, propun suținerea permanentă a antreprenoriatului ca parte a ecosistemelor locale (industrii creative, industria de îngrijire, valorificarea patrimoniului, agrobusiness) şi participarea directă în procesul de reconstrucție a Ucrainei, susținerea investițiilor în proiectele antreprenoriale de reconstrucție asumate de antreprenorii români.

Un program de 32 de pagini în care nu există nimic despre crizele economice, energetice, care au impact direct cu războiul de la graniţă, cu alte urmări celor aproape doi ani de pandemie.