Actual

EXCLUSIV. Teodor Atanasiu: „Intelectualul Dîncu avea dreptate, dar ministrul Dîncu nu avea voie să spună așa ceva”

EXCLUSIV. Teodor Atanasiu: „Intelectualul Dîncu avea dreptate, dar ministrul Dîncu nu avea voie să spună așa ceva”

Fostul ministru al Apărării, liberalul Teodor Atanasiu este de părere că atunci când faci parte din puterea statului și ești din cei care iau decizia și o prezintă publică ca fiind decizia statului român nu poți să vii după aceea să spui că e un pic altfel și că nu e așa cum ai zis la început. „Eu cred că intelectualul Dîncu avea dreptate. Din păcate ministrul Dîncu nu avea voie să spună așa ceva. Sunt două lucruri total diferite ceea ce crezi și ceea ce vrei”, a declarat Teodor Atanasiu, în exclusivitate, în cadrul podcastului EVZ Play cu Robert Turcescu.

EXCLUSIV. Teodor Atanasiu: „Intelectualul Dîncu avea dreptate, dar ministrul Dîncu nu avea voie să spună așa ceva”

Totul are logică, dar nu este în sensul celor în care NATO, UE, și România s-a exprimat. Domnul Dîncu spune așa: „pacea nu poate avea loc decât cu pierderea de teritorii”. Hai să îi punem pe alții să negocieze pierderea în locul lor. NATO, UE, România au zis suntem alături de Ucraina și pentru victoria împotriva Rusiei.

Războiul e de lungă durată. Astăzi câteva teritorii sunt ocupate, mâine poate le eliberăm. Tocmai pentru că suntem în epoca modernă a lumii, iar dreptul internațional spune despre ultima înțelegere între țări. Azi, adevărul e ultima înțelegere între două țări”, a declarat Atanasiu.

Deci, spune Atanasiu, un ministru al Apărării dintr-o țară aliată NATO care sprijină Ucraina nu poate să spună suntem pentru Ucraina ca să își păstreze un teritoriu oricum de mic.

„Dacă nu era ministru, Dîncu a avut o explicație foarte logică despre cum s-ar putea încheia rapid un conflict. După ce există o decizie luată de România, nu poți tu să vii să spui „ca noi am decis, dar eu cred că…”. Intelectualul Dîncu nu vorbea prostii, dar ministrul Dîncu nu avea voie să aibă o astfel de abordare”.

Marcel Ciolacu: Dacă prim-ministru doreşte o înlocuire a unui ministru propus de către PSD, acest lucru îl discutăm în coaliţie

Despre întâlnirea de astăzi a ministrului Vasile Dîncu cu premierul Nicolae Ciucă, liderul social democraţilor a declarat că Marcel Ciolacu a catalogat discuţia dintre cei doi ca fiind una normală şi a adăugat că, în cazul în care cineva doreşte înlocuirea unui ministru social-democrat, atunci acest lucru trebuie discutat în coaliţie.

„Primul ministru este cel îndreptăţit să ceară schimbarea unui ministru. Acest lucru se face în cadrul coaliţiei. Sau cu co-preşedinţii.   În logica în care funcţionez eu, Marcel Ciolacu, şi PSD, aşa văd normal, ca prim-ministru să aibă o discuţie cu Ministrul Apărării şi pe urmă este normal să am o discuţie eu, fiindcă sunt partidul care l-a susţinut pe domnul Dîncu, să am o discuţie cu prim-ministru. Dacă prim-ministru doreşte o înlocuire a unui ministru propus de către PSD, acest lucru îl discutăm în coaliţie. Este cât se poate de normal”, a mai precizat Ciolacu.

Chestionat, luni la Antena 3, dacă ministrul Apărării va rămâne în funcţie până în luna mai a anului viitor, când este prevăzută să aibă loc rotativa guvernamentală, liderul PSD a răspuns: „Din punctul meu de vedere nu este luată o astfel de decizie în acest moment”.

Teodor Atanasiu: noi nu avem la forța de răspuns decât 6.000 de oameni pe care să îi punem la dispoziție

În ceea ce priveşte conflictul dintre Ucraina şi Rusia, dar şi escaladarea acestuia, fostul ministru al Apărării este de părere că riscul de a fi implicați într-un război e foarte mic.

„Eu nu cred că Rusia va ataca România. De aceea nu cred că avem o problemă. Doi la mână, nici nu contează cât de pregătită e armata României, ci cât de pregătită e armata NATO să facă când intră într-un război. NATO este foarte pregătită și conține și capabilități românești. Adică și noi ducem și infanterii, și forța navală. Luând în considerare, forța de răspuns NATO și felul de răspuns ale NATO cu ceea ce oferă armatele naționale, noi nu avem la forța de răspuns decât 6.000 de oameni pe care să îi punem la dispoziție. Aceasta este oferta pe care noi am  făcut-o și a fost prinsă în strategia NATO”.