Actual Social

Există lege adoptată de Parlament. Firmele pot plăti angajaților abonamente la sala de fitness, fără ca sumele să fie impozitate

Există lege adoptată de Parlament. Firmele pot plăti angajaților abonamente la sala de fitness, fără ca sumele să fie impozitate

Abonamentele la sală pe care firmele le oferă angajaților, ca beneficii extra-salariale, vor fi neimpozitate și vor putea fi scăzute de angajatori din impozite, drept cheltuieli deductibile, în anumite condiții, potrivit unei legi adoptate de parlamentari, cu vot final.

Există lege adoptată de Parlament. Firmele pot plăti angajaților abonamente la sala de fitness, fără ca sumele să fie impozitate

Parlamentul a votat săptămâna aceasta o lege prin care angajaţii vor putea beneficia de abonamente pentru sport, dar şi programe de recuperare medicală din partea firmelor unde lucrează. Proiectul permite angajatorilor să îşi deducă aceste cheltuieli în limita a 400 de euro pe an/angajat.

Inițiativa legislativă a fost propusă de parlamentarul PSD, Alfred Simonis, și mai mulți parlamentari USR, printre care Claudiu Năsui, Dan Barna, Anca Dragu. Potrivit deputatului USR, Claudiu Năsui, proiectul permite angajatorilor să îşi deducă aceste cheltuieli în limita a 400 de euro pe an/angajat.

„Legea adoptată de Parlament, pe care am co-iniţiat-o, introduce, după modelul deducerilor pentru Pilonul III şi pentru asigurările de sănătate, o nouă deducere: pentru sălile de sport şi alte facilităţi sportive. Legea are drept scop ca românii să poată merge să facă sport şi mişcare, să aibă un stil de viaţă mai sănătos”, declară Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei.

Proiectul de lege completează Codul fiscal în sensul introducerii în categoria cheltuielilor deductibile a contravalorii abonamentelor pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scopul de întreţinere, profilactic sau terapeutic. Cheltuielile vor fi deductibile în limita echivalentului a 400 de euro pe an, se arată în comunicat.

De această facilitate fiscală vor beneficia atât salariaţii, cât şi cei care au venituri din activităţi independente.

Speranţa de viaţă în România rămâne printre cele mai scăzute din UE

Conform ultimului raport al Comisiei Europene din 2021 privind profilul de ţară, speranţa de viaţă în România rămâne printre cele mai scăzute din UE, cu aproape 6 ani sub media UE. Aproape jumătate din totalul deceselor din România pot fi atribuite factorilor de risc comportamentali, care includ îndeosebi activitatea fizică scăzută – alături de factori precum consumul de tutun, alimentaţia nesănătoasă, consumul de alcool – pe lângă factorii de mediu, cum ar fi poluarea atmosferică, mai precizează sursa citată.

A crescut valoarea tichetelor cadou. Firmele pot da angajaților, de Crăciun, până la 300 de lei

Firmele pot da angajaților, de Crăciun, până la 300 de lei, aici intrând cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, conform Codului fiscal.

Această sumă nu este impozitată și nu se cuprinde în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale obligatorii.

De asemenea, acești bani se pot da și copiilor angajaților.

Bineînțeles, angajatorul nu este obligat să dea cadouri, acestea fiind opționale.

Până în 2022, de Crăciun și alte sărbători, plafonul era de 150 lei, acesta fiind dublat prin OUG 130/2021.

Aceste cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete, se pot da cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie. De asemenea, se pot acorda angajaților în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.