International

Explicația războiului din Israel. De unde a pornit conflictul

Explicația războiului din Israel. De unde a pornit conflictul
sursa foto playsport

Luptele dintre Israel și Hamas, care a lansat un atac surpriză sâmbătă, sunt cele mai recente. Din cele șapte decenii de război și conflict între israelieni și palestinieni. Care au atras puteri externe și au destabilizat întregul Orient Mijlociu. Conflictul opune cererile israeliene de securitate în ceea ce Israelul consideră de mult timp o regiune ostilă și aspirațiile palestinienilor de a avea un stat propriu.

David Ben-Gurion, părintele fondator al Israelului, a proclamat statul modern Israel la 14 mai 1948. Creând un refugiu sigur pentru evreii care fugeau de persecuții și căutau un cămin național. Pe un teritoriu cu care au avut legături profunde de-a lungul generațiilor.

Care sunt originile conflictului din Israel

Palestinienii deplâng crearea Israelului ca pe o „Nakba” sau catastrofă. Care a dus la alungarea lor și le-a blocat visul de a avea un stat. În războiul care a urmat, aproximativ 700.000 de palestinieni, jumătate din populația arabă a Palestinei aflate sub dominație britanică, au fugit sau au fost alungați din casele lor. Ajungând în Iordania, Liban și Siria, precum și în Gaza, Cisiordania și Ierusalimul de Est.

Israelul, un aliat apropiat al SUA, contestă afirmația că i-a alungat pe palestinieni. Ci subliniază că a fost atacat de cinci state arabe a doua zi după crearea sa. Pactele de armistițiu au pus capăt luptelor în 1949, dar nu a existat o pace oficială. Palestinienii care au rămas pe loc în timpul războiului formează astăzi comunitatea arabă israeliană. Reprezentând aproximativ 20% din populația Israelului.

Ce războaie au fost purtate

În 1967, Israelul a lansat un atac preventiv împotriva Egiptului și Siriei, declanșând Războiul de Șase Zile. De atunci, Israelul a ocupat Cisiordania, Ierusalimul de Est arab. Pe care l-a capturat de la Iordania, și Înălțimile Golan din Siria. În 1973, Egiptul și Siria au atacat pozițiile israeliene de-a lungul Canalului Suez și a Înălțimilor Golan, începând Războiul de Yom Kippur. Israelul a respins ambele armate în decurs de trei săptămâni.

Israelul a invadat Libanul în 1982. Iar mii de luptători palestinieni sub comanda lui Yasser Arafat au fost evacuați pe mare după un asediu de 10 săptămâni. În 2006, războiul a izbucnit din nou în Liban, când militanții Hezbollah au capturat doi soldați israelieni, iar Israelul a ripostat.

În 2005, Israelul a părăsit Gaza, pe care o captase de la Egipt în 1967. Dar Gaza a cunoscut atacuri majore în 2006, 2008, 2012, 2014 și 2021, care au implicat raiduri aeriene israeliene și tiruri de rachete palestiniene. Uneori și incursiuni transfrontaliere de ambele părți. Pe lângă războaie, au existat două revolte palestiniene între 1987-1993 și din nou în perioada 2000-2005. În cea de-a doua au avut loc valuri de atentate sinucigașe cu bombă ale Hamas împotriva israelienilor.

Care sunt problemele celor două părți

Soluția celor două state, așezările israeliene, statutul Ierusalimului și refugiații se află în centrul disputei.

Soluția celor două state: Un acord care ar crea un stat pentru palestinieni în Cisiordania și Fâșia Gaza, alături de Israel. Hamas respinge această variantă și a jurat să distrugă Israelul. Israelul a declarat că un stat palestinian trebuie să fie demilitarizat pentru a nu amenința teritoriul său.

Așezări: Majoritatea țărilor consideră că așezările evreiești construite pe terenurile ocupate de Israel în 1967 sunt ilegale. Israelul contestă acest lucru și invocă legăturile istorice și biblice cu acest pământ. Extinderea continuă a acestora se numără printre cele mai controversate probleme între Israel, palestinieni și comunitatea internațională.

Ierusalim: Palestinienii doresc ca Ierusalimul de Est, care include locuri sacre pentru musulmani, evrei și creștini, să fie capitala statului lor. Israelul spune că Ierusalimul ar trebui să rămână capitala sa „indivizibilă și eternă”. Revendicarea Israelului asupra părții de est a Ierusalimului nu este recunoscută la nivel internațional. Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, fără a preciza întinderea jurisdicției sale în orașul disputat și a mutat ambasada SUA acolo în 2018, conform Reuters .