Actual

Facturi mai mici la energie și gaze! La iarnă vom plăti mai puțin

Scad facturile la gaze și energie

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene are vești încurajatoare pentru milioanele de români afectați de costurile tot mai mari. Adrian Câciu susține că în această iarnă vom avea facturi mai mici la energie și gaze.

Adrian Câciu a declarat recent, în cadrul unei emisiuni TV, că nu vor mai veni noi scumpiri. Ministrul Investițiilor a explicat că TVA-ul nu va crește și că va rămâne de 19% și în anul care urmează. Totodată, Câciu a mai declarat că, la iarnă, vom plăti facturi mai mici la energie și la gaze.

„A fost o sugestie de TVA majorat. S-a pus problema creșterii cu un punct sau două procentuale a TVA-ului. Ceea ce am prezentat noi a fost modelul anului 2010. Un TVA majorat duce la o inflație mai mare. De-abia reușim să temperăm inflația. Nu facem altceva decât să rezolvăm o problemă creând o altă problemă. Credem că o să avem încasări mai mari la bugetul de stat, dar, practic, majorăm inflația și scădem consumul. Am dat exemplul din 2010, când TVA-ul s-a majorat de la 19% la 24%. Efectul a fost dublarea inflației. Efectul a fost contracția economică. Nu va crește TVA-ul. Nu este o măsură cară să ne ajute. E adevărat că alte state au un TVA mai mare, dar sunt destule excepții fiscale unde se poate discuta. TVA rămâne de 19% în 2024”, a declarat Adrian Câciu.

Cum vom avea facturi mai mici la energie și gaze

Ministrul Investițiilor a mai precizat că plafonarea prețurilor la energie va rămâne în vigoare până în anul 2025.

„Ordonanța prevede că prețurile rămân plafonate până în martie 2025. Pe lângă prețul plafonat noi avem o serie de scheme de sprijin pentru consumatorii casnici, aceste vouchere de energie. Și vom avea o evaluare în martie 2024, cel mai devreme, împreună cu ministrul Muncii, deoarece contează mult cât a scăzut inflația”, a explicat Adrian Câciu, citat de Antena3CNN.

Ministrul a mai precizat că iarna aceasta facturile nu vor crește, ci, din contră, vor fi mai mici în comparație cu anul trecut. Reducerea sa datorează faptului că prețurile la energie au scăzut în comparație cu 2022.

Și ministrul Energiei dă asigurări

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a explicat recent că Guvernul dorește menținerea schemei de plafonare a prețurilor la energie.

„Ne dorim să păstrăm această schemă. Pentru că, dacă astăzi avem preţuri în piaţă mai mici decât acum un an, categoric mai mici, este o poză în timp. Ne putem aştepta la o dinamică în creştere a preţului, mai ales la gaze naturale, în perspectiva sezonului rece. În special în jurul lunii februarie, când este tot mai greu de extras gaz din ceea ce am înmagazinat, consumul este posibil să fie mare dacă vom avea o iarnă foarte grea. (….) Actuala schemă e în vigoare până în martie 2025. În scenariul ideal, pentru a proteja consumatorii români, cetăţeni şi companii româneşti, ne dorim să o menţinem cât mai aproape de forma aceasta, dacă nu exact în forma aceasta, încă o iarnă, deci până în martie 2025”, a declarat ministrul Burduja.