Actual Social

Familiile cu mulţi copii cer ajutorul Guvernului. De câţi bani are nevoie o familie cu 7 copii pentru un trai decent

Familiile cu mulţi copii cer ajutorul Guvernului. De câţi bani are nevoie o familie cu 7 copii pentru un trai decent

Asociaţia Familiilor Numeroase atrage atenţia Guvernului Ciucă că există un decalaj mare între venitul real al familiilor numeroase din România şi valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent. Conform datelor asociaţiei o familie cu trei copii ar avea nevoie de un venit de peste 10.000 de lei, în timp ce o familie cu şapte copii peste 16.000 de lei.

Familiile cu mulţi copii cer ajutorul Guvernului. De câţi bani are nevoie o familie cu 7 copii pentru un trai decent

Astfel, susține asociația, suma necesară depăşeşte 10.000 de lei pentru o familie cu trei copii şi ajunge la 16.389 lei pentrru o familie cu şapte copii.

”Creşterea accelerată a preţurilor afectează direct atât puterea de cumpărare cât şi nivelul de trai al familiilor cu 3 sau mai mulţi copii din România. În medie, o familie numeroasă nu poate susţine real valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent”, a transmis Asociaţia Familiilor Numeroase.

Conform datelor publicate de Fundatia Friedrich Ebert România şi Syndex România, în septembrie, coşul minim de consum pentru un trai decent a fost calculat la nivelul de 8.659 lei pentru o familie cu doi copii, respectiv de 7.112 lei pentru o familie cu un copil.

Pornind de la datele publicate de Fundaţia Friedrich Ebert şi Syndex România, ASFANU – Asociaţia Familiilor Numeroase a calculat coşul minim de consum pentru un trai decent pentru familiile numeroase din România:

o familie cu 3 copii – 10.205 lei

o familie cu 4 copii – 11.751 lei

o familie cu 5 copii – 13.297 lei

o familie cu 6 copii – 14.843 lei

o familie cu 7 copii – 16.389 lei

Pentru calcularea coşului de consum au fost luate în considerare cheltuieli cu alimentaţia, îmbrăcăminte şi încălţăminte, dotarea locuinţei, produse de uz casnic şi igienă personală, educaţia şi cultura, sănătatea, recreere și vacanță, precum și cu fondul de economii al familiei.

”Rezultatele Studiului realizat de ASFANU despre familiile numeroase, arată că cea mai mare pondere a veniturilor familiilor cu 3 sau mai mulţi copii, indiferent de mediul de rezidenţă se situează între 3.000-4.500 de lei, urmate de familiile cu un venit situat între 1.500-3.000 lei şi sub 1.500 lei”, se arată în datele prezentate de asociaţie.

Asociaţia Familiilor Numeroase subliniază necesitatea adoptării de măsuri care să ajute cu adevărat familiile numeroase, mai ales în perioada de iarnă când nivelul cheltuielilor este foarte ridicat. De aceea, ASFANU solicită plafonarea cât mai urgentă a tarifului la energie electrică pentru întreg consumul realizat de familiile care au în întreţinere cel puţin 3 copii, pentru ca toţi copiii din aceste familii sa beneficieze de cadrul adecvat dezvoltării.

În același timp, există și evaluări diferite ale coșului minim pentru un trai decent. Dacă în analiza Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România se arăta că o familie de doi adulţi şi doi copii are nevoie de un coș minim lunar de 8.659 de lei, pentru un trai decent, un calcul INS spunea că aceeași familie putea duce un trai decent cu doar 3.258 de lei.

Guvernul încearcă să rezolve problema

O asemenea măsură a fost propusă acum o lună la dezbaterile din parlament ale OUG 119/2022 privind energia. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, crede că măsura compensării facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la școală este una bună, dar de aplicarea ei ar trebuie să ocupe  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

„Cred că este o propunere foarte corectă, dar nu trebuie, acest lucru, să-l pună în aplicare furnizorii. Pentru legislaţia secundară avem ANRE. Este cazul să-şi facă treaba! Dacă nu-şi fac treaba, e cazul să plece acasă”, a afirmat Marcel Ciolacu la începutul lunii octombrie.