Lifestyle

Breaking: Fără curent și gaze timp de trei zile. E primul exercițiu de blackout din țară

Fără curent și gaze timp de trei zile. E primul exercițiu de blackout din țară

Autoritățile s-au gândit că trebuie să ne învețe cum să supraviețuim fără gaze și curent timp de trei zile. Este primul exercițiu de supraviețuire din România, care va avea loc în perioada 18-21 noiembrie, la Mediaș.

Președintele AIE spune că nu se va opri curentul

Potrivit informațiilor oferite de Reuters, ar putea să apară situații de urgență în cadrul Uniunii Europene și, în acest context, Comisia Europeană se pregătește să întrerupă energia electrică. Informația a fost oferită de grupul media RND, citând un oficial de rang înalt al UE.

În aceste condiții, vom putea avea parte de raționalizări, iar autoritățile de la noi vor să ne obișnuiască de acum cu greutățile. Președintele Asociației Energia Inteligentă a anunțat primul exercițiu de blackout din România dar, spune acesta, curentul nu va fi oprit.

Se dorește o responsabilizare a comunității locale cu privire la situațiile care pun viața în pericol

„Zilele Prevenirii Dezastrelor își propune să desfășoare acțiuni de informare și responsabilizare a comunității locale cu privire la diverse situații care pot pune viața în pericol precum incendii, dezastre naturale, cutremure și dispariții de persoane și, totodată, să crească gradul de conștientizare a măsurilor de prevenire a accidentelor și situațiilor neprevăzute.”, scrie AIE. În urma acestui exercițiu se va realiza și un Ghid de supraviețuire.

Se adresează mai ales tinerilor

De asemenea, Dumitru Chisăliță susține că acest exercițiu este în beneficiul tinerilor care vor învăța cum să se descurce în situații critice. „Este un exercițiu pe care îl adresăm în special tinerilor, studenților și celor, să spunem, mai tineri, tocmai pentru a-i pregăti pentru ceea ce înseamnă viața pe care o au înainte. Primul exerciţiu de blackout în România se va desfășura la Mediaș în perioada 18-21 noiembrie, în urma căruia se va emite un ghid de supraviețuire.”, a afirmat Dumitru Chisăliță.

Ce mâncăm și cum ne încălzim

Dumitru Chisăliță a venit și cu câteva soluții în cazul în care vom trece printr-o situație grea în care vom rămâne fără lumină și gaze. Cum ne putem încălzi mâncarea? „Trebuie să te gândești fie să ai la îndemână, fie să-ți construiești dintr-o cutie, de exemplu, de metal, o lampă cu spirt pe care s-o folosești pentru a-ți încălzi alimente de tip conserve, pentru a-ți face un ceai, pentru a-ți face o supă, să spunem, la plic”, e soluția dată de Dumitru Chisăliță.

Ca să avem lumină, în afară de cea naturală, se pot folosi lanternele, iar pentru a ne crește temperatura corporală trebuie protejate extremitățile corpului, adică mâinile, picioarele, capul, respectiv gâtul.