Actual

Fermierii vor să blocheze vămile. Agricultorii amenință guvernul și președinția

Fermierii români, sursa foto agrointel

Fermierii vor să blocheze vămile, dacă nu se prelungește interdicția de import a cerealelor din Ucraina. Agricultorii au lansat un apel public, avertizând că, dacă măsura nu va fi menținută, prețurile vor scădea și mai mult.

În apelul adresat președintelui Iohannis, premierului Ciolacu și mai multor miniștri, fermierii avertizează că vor să blocheze vămile. Conform documentului făcut public, prin facilitarea exporturile agricole ale Ucrainei, România a avut doar de pierdut. Motivul – 95% dintre produsele agricole ucrainene au rămas în U.E. creând grave perturbări ale pieței. România este în mod special afectată. Și asta deoarece cerealele ucrainene saturează capacitățile de stocare și lanțurile logistice de transport. Totodată, afectează viabilitatea economică a fermierilor, cauzând pierderi importante.

„România s-a sacrificat și a facilitat importul și tranzitul la nivelul UE a 65% din produsele agricole de origine Ucraina. Care, cumulat cu efectele indirecte, respectiv creșterea substanțială a prețurilor inputurilor, a dus ca în prezent cca 45% din fermierii noștri să fie în imposibilitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și rate scadente în septembrie, respectiv octombrie 2023. Prețurile foarte mici încasate pe produsele agricole nu au acoperit costurile de producție foarte mari, cauzate de efecte indirecte. Au crescut cantitățile importate/tranzitate pentru că nu au fost mijloace de supraveghere și control. Forțarea dublării cantităților tranzitate lunar, pe mare, până la 4 milioane tone va crea un haos și mai mare. Totodată va genera o prăbușire a prețurilor și colaps/faliment pentru foarte mulți fermieri din România”, se arată în apelul fermierilor.

Cerealele ucrainene au venit prin Moldova

Conform documentului citat, operaționalizarea în România a culoarelor de solidaritate cu Ucraina, a permis tranzitarea dar și importul. Și asta pentru că cerealele din Ucraina au fost importate în Moldova, iar de acolo în România, ca fiind produse agricole de origine moldovenească.

„De altfel, s-a făcut export în state terțe prin România, creând astfel premise pentru descărcarea unor cantităţi importante în țara noastră. Și pentru care riscăm să pierdem încrederea partenerilor noștri consacrați pentru că a fost amestecată cu marfă din Ucraina care nu îndeplinește aceleași criterii precum cea produsă în UE”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

În avertismentul lor, fermierii arată că infrastructura de transport și depozitare din România este insuficientă și supusă unei presiuni constante.

Fermierii vor să blocheze vămile

Potrivit semnatarilor scrisorii, „așa numita compensare” a pagubelor create de importurile din Ucraina reprezintă 1-2% din pierderile create. „Deși sumele sunt extraordinar de mici, nici măcar acestea nu au fost încasate până în ziua de astăzi”, subliniază fermierii.

În aceste condiții, aceștia solicită adoptarea de urgență a mai multor măsuri:

– Prelungirea imediată a interdicției după 15.09.2023 de import din a grâului, orzului, porumbului, floarea soarelui, rapiță și ulei, pe întreaga durată a războiului.

– Înregistrarea contractelor într-o bază de date verificabilă și care să nu se poată modifica sau adăuga acte adiționale pentru creșterea cantităților agreate inițial.

– Măsuri de securizare suplimentară și controale direct în vamă pentru toate produsele agroalimentare venite din Ucraina.

Fermierii amenință că, dacă aceste cerințe nu vor fi soluționate până pe 1 octombrie, vor intra în grevă generală, Totodată, vor bloca și toate vămile din țară pe perioadă nelimitată, conform Digi24.